Ik had deze week eigenlijk toetjesweek, maar vandaag toch maar weer iets hartigs, en wel uit het gisteren besproken kookboek spitsuurkoken. Een heerlijk, Thais geïnspireerde gerecht dat nog supersimpel is ook. Kinderen lusten het als je de rode peper weglaat. Niet heel erg turbo, wel iets om leuk mee voor de dag te komen op etentjes. En het klinkt als een hele mond vol: gestoomde kip met gember-sesamrijst.
Nodig voor 4 personen:
1 oranje/groene paprika
1 rood pepertje
1 ui
3-4 bosuitjes
50 g verse gemberwortel
500 g biologische kipfilet
2 eetl Japanse sojasaus (Kikkoman)
2 eetl zonnebloem- of wokolie
2 eetl sesamolie
3 knoflooktenen, gepeld
400 g jasmijn- of pandanrijst
750 ml kippenbouillon
Voorbereiding:
1. Maak de paprika schoon en snij in dunne reepjes. Snij het rode pepertje (zonder zaadjes) in ragfijne reepjes.
2. Pel en snipper de ui. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes.
3. Schil de gemberwortel en rasp fijn – je moet 2 eetl rasp overhouden
4. Snij de kipfilet in dunne plakken. Meng met de sojasaus
Bereiding:
5. Verhit de oliesoorten samen in een ruime braadpan en fruit de ui zachtjes 3 minuten.
6. Voeg de uitgeperste knoflook en gember toe en bak nog 1 minuut langer.
7. Voeg de rijst toe en roer tot de korrels met olie bedekt zijn. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen met deksel erop.
8. Meng de paprika en peper met de rijst. Verdeel de kipplakjes erover en laat de rijst nog 8 min. afgedekt verder sudderen.
9. Draai het vuur uit en laat de rijst met kip nog 5-6 min. staan.
10. Roer de bosui door de rijst met kip en serveer direct.
Lekker met mango-komkommersalade met avocado. Maar dat recept vind je op pagina 24 van het boek Spitsuurkoken van Loethe Olthuis (uitgeverij Terra).