Voor 4 jampotjes (± 1 liter) / Vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 45 minuten
Verrassend fris, zoet en lichtpittig tegelijk. Deze chutney is werkelijk heerlijk bij van alles: een fijne oppepper bij elk onvervalst Hollands bordje aardappels-groente- (draadjes)vlees , maar ook op een boterham met kaas. In de winter kun je ‘m zelfs maken van tomaten uit blik!
Nodig:
1 kg rijpe tomaten (of 2 blikjes tomatenblokjes)
1 flinke goudreinet
2 flinke uien
5 cm gember
2 knoflooktenen
2 rode pepers
2 laurierblaadjes
2 eetl balsamico azijn
150 gr bruine basterdsuiker
200 ml appelazijn
1 tl zout
- Snipper de gepelde uien, snij de geschilde appel en (ontvellen hoeft niet persé) tomaten in kleine stukjes.
- Hak de knoflook en rode pepers fijn (naar keuze met of zonder pitjes).
- Schil en rasp de gember.
- Doe alles in een pan met dikke bodem, bijv. een braadpan.
- Voeg de azijn, suiker, laurier, balsamico en zout toe.
- Laat op hoog vuur even aan de kook komen, zet dan op het kleinste pitje en laat heel zachtjes zonder deksel inkoken tot jamdikte (circa 45 minuten – 1 uur).
- Maak intussen vier jampotjes brandschoon met soda en kokend water (of gebruik ze meteen dampend en wel uit de afwasmachine).
- Vis de laurier uit de chutney en vul de potjes.
- Zet de potjes even 5 minuten ondersteboven en laat dan verder afkoelen.
- Plak een etiket met naam en datum erop.
Bewaren:
Zet de potjes eerst een week of 3-4 in een donkere kast zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Eenmaal geopend is de chutney in de koelkast nog 1-2 weken houdbaar.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!