Gourmetten, ik heb er een broertje dood aan. Gehannes in pannetjes terwijl op luttele meters een prachtig ongebruikt fornuis staat, alles krijgt de neiging om hetzelfde te gaan smaken en probeer na afloop maar eens de geur uit je kleren en gordijnen te krijgen. Maar ja, wie ben ik? Hele volksstammen zijn dol op gourmetten. Maar onlangs kwam ik warempel ineens thuis met vier tassen vol gourmetvlees. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Fotoshoot
Het begon allemaal met een gourmet-fotoshoot. Allerlei vleespakketten moesten lekker op de foto voor in een tijdschrift, en daar was behalve een fotograaf ook een kok voor nodig. Nu zijn fotoshoots de leukst denkbare klussen, mits in samenwerking met de juiste mensen. Lekker een beetje staan koken, geintjes maken met de fotograaf, muziekje erbij, overleggen met de styliste over welke van haar 300 meegezeulde bordjes we nu weer eens zullen gebruiken, veel potten thee zetten en zorgen dat iedereen tussendoor steeds wat lekkers te eten krijgt.
Berg kratten
Voor de zekerheid had de opdrachtgevende partij elk gourmetpakket uit het duizelingwekkende assortiment in viervoud laten aanleveren. En ik kan je vertellen: dat is een gigantische berg kratten. Gelukkig was het koud weer en konden ze in de tuin, want de koelkast zat al snel vol. Op de foto ging steeds maar één gehaktballetje, hamburgertje of visspiesje tegelijk in die mini-pannetjes, dus aan het eind van de dag stonden die kratten nog steeds onaangeroerd in de tuin. Wat nu? Weggooien is zonde. Dus werd de inhoud verdeeld over de toevallige aanwezigen en fietste ik voor ik er erg in had met vier grote tassen huiswaarts. Als een soort gratis SRV-wagen ben ik eerst eens wat langs gaan strooien bij alle buren die toevallig thuiswaren.
Opeten
En de rest, wat doe je daarmee? Zelf opeten. Ik begon met de visspiesjes. Opbakken in een grote-mensen-koekenpan en dan serveren met wat gewokte spinazie en gegrilde reepjes paprika, ook allemaal over van de fotoshoot. En dat alles fijn amateuristisch handmatig gefotografeerd zonder statief en met beroerde belichting. Best te doen hoor, gourmetten. Gelukkig zit de vriezer nog vol.