Vanavond is alweer de derde aflevering van Topchef bij RTL4, een spin-off van het verrassend succesvolle programma Wie is de Chef? De zes beste hobbykoks uit eerdergenoemde serie houden nu een wedstrijdje tegen elkaar en krijgen en passant les van een steeds wisselende sterrenchef. Alle ingrediënten voor een heerlijk programma zijn aanwezig, maar er wordt treurigstemmend weinig mee gedaan. Zucht.
Sergio proeft zand
De sterrenchef van dienst was vorige week een onverstaanbare Sergio Herman, die maar weer eens bewees dat koks zich het beste kunnen houden bij waar ze goed in zijn: koken. Van de beloofde masterclass kreeg de nieuwsgierige kijker niet veel mee. We zagen Sergio rap een oester openen en een langoustine pellen, en daarna moesten de amateurkoks aan de slag. Wat ze precies maken zie je niet, hoe ze dat doen al helemaal niet, en aan het eind neemt Sergio snel een hap en velt een kort maar krachtig commentaar à la ‘ik proef alleen maar zand’. Tja, wat word ik hier als geïnteresseerde kijker nou wijzer van?
Iets met vis
De volgende opdracht was iets met vissers. In twee teams diende er gekookt te worden voor een clubje zowaar ondertitelde Zeeuwse vissers. Het was iets lokaals met vis en iets met peer. Ook hier weer: maar wat? En hoe? Geen idee. Het enige waar de regisseur in geïnteresseerd lijkt is het gekibbel in de keuken en alsmaar tussenshotjes van individuele kandidaten die maar weer eens een meninkje ventileren. De vissers aten in ieder geval hun bordjes leeg en vonden het ‘uit de kunst’. Alleen ‘het nagerecht was ietsje minder’ want ‘daar moest meer drank in’. Calvados – typisch Zeeuws, zoals u weet.
Meeproeven als kijker
Het duurt alles bij elkaar een half uur, althans, inclusief twee reclameblokken. Voor de commercialbreak wordt uitgebreid vooruitgekeken naar straks, en erna wordt weer uitgebreid teruggeblikt naar daarnet. Kunnen kijkers soms helemaal niks onthouden? Het wordt allemaal erg dubbelop zo. En dan is er nog een recensent die heel geheimzinnig zijn mening typt, waar we ook al nagenoeg niets van meekrijgen. Nee dan Masterchef op de BBC! Daar weten de juryleden elke hap zo beeldend te omschrijven, dat je als kijker als het ware mee kunt proeven. Nu zit je erbij, kijk je ernaar en zucht je maar weer eens. Boeit niet.
Topkok van Talpa
Waar doet dit alles me toch alweer aan denken? Oja, aan Topkok. Dat was een vergelijkbare poging van de inmiddels ter ziele zender Talpa van twee jaar geleden, toen met een geheel verdwaald geraakte Robert Kranenborg en Joop Braakhekke. Plus 10 amateurkoks, een kirrende Caroline Tensen, talloze kassamomenten bij de sponsorsupermarkt en een keur aan korte zapitems want o de kijker zou eens verveeld kunnen raken. En wat werd er nou gekookt? Tja, ook daar was het voedselbereidingsproces een ondergeschoven kindje. Je zou toch denken dat televisiemakers leren van missers uit het verleden, maar nee dus.
Hee Lucas
Aan het eind van Topchef worden er rapportcijfers uitgedeeld en krijgt de winnaar van de week een glaasje champagne. De uitsmijter is een buitengemeen geënsceneerd – ‘Hee Lucas’, ‘O hoi Sergio!’- telefoongesprekje tussen de sterrenchef en de chef van de week erop, Lucas Rive. Ik denk niet dat ik het vanavond nog een keer ga proberen.
Topchef, elke dinsdag om 21.30 uur bij RTL 4