Een culinair journalist heeft een buitengemeen prettig leven, ik weet er alles van, maar Cor Hospes, die spant helemaal de kroon. Voor talloze bladen moet hij steeds maar weer op pad, in dat fijne verre buitenland, en dan ook nog eens keurig betaald en wel. Aldaar ontmoet hij steevast leuke mensen en beleeft hij keer op keer gebeurtenissen om nooit te vergeten. Maar die verhalen kon hij niet altijd kwijt in de artikelen waar hij voor op reis werd gestuurd. Dat stuwmeer aan belevenissen heeft hij een tijdje geprobeerd te kanaliseren op weblog Cheffen.nl, maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Het werd een boekje dus. Reismenu heet het, Verhalen in gerechten. En zelf noemt hij het maar meteen ‘het allereerste Reis-, Kook- en Leesboek van ons land’.
Gezellig duo
Een handzaam klein vierkant boekje, slechts 16 bij 16 cm. Vol paginagrote (maar dat heb je bij dit formaat al snel) foto’s van Rob van der Vet. Rob en Cor, da’s een gezellig duo, en ze houden wel van een versnapering. Samen reizen ze van hot naar her. Van Australië tot Zuid-Spanje, van Noorwegen tot Zuid-Afrika. En er is zelfs een uitstapje naar Zierikzee, de ‘kreeftenhoofdstad van ons land’.
Zwierige zinnetjes
Korte verhaaltjes zijn het, zwierig geschreven vol fijne zinnetjes. ‘Geen Dolly Parton-wijnen maar druivensap met diepgang’ (Sydney). ‘Harold heet hij, een mooie lange neger, goedlachs met een rij Prodent-tanden en met dorst, veel dorst’ (Paramaribo). ‘Vrouwen weven thuis zwijgzaam quilts tussen het koken door. Want hun mannen moeten eten, stevig eten’ (Pennsylvania). ‘Ook de cheesesteak van Fuggedaboudit blijkt een aanslag. Het broodje plonst in onze maag als een gemarineerde putdeksel’ (Philladelphia).
Bakvisserig
Cor is van het reizen en schrijven, maar kennelijk niet van de recepten. Hij heeft er althans iemand anders bijgezocht, foodstylist Ingmar Niezen, om bij elk verhaal een toepasselijk recept te verzinnen, daarmee het boekje onderverdelend in voor-, hoofd-, nagerechten en ‘overig’. De recepten zijn al net zo kort en krachtig als de verhalen. Soms voordehandliggend (char kway teow bij een verhaal over precies dat gerecht in Maleisië), soms juist prettig subtiel (coeur à la crème met aardbeien bij een verhaal over een bakvisserig verliefde dagbladcollega die mee op reis is langs Franse wijnhuizen).
Leesbril
Kortom, je blijft erin lezen. Dat begon al bij het grappige voorwoord, dat echter ineens van Bart Chabot bleek te wezen. Alleen jammer van die kleine lettertjes, en dat terwijl ik heus nog lang niet aan een leesbril toe ben. En van het iets te kwistig gebruik van vetgedrukte zinnen die lukraak door de tekst gestrooid zijn. Maar verder? Onvervalst leuk leesvoer.
Cor Hospes, Reismenu, verhalen in gerechten, Uitgeverij Kunstmag, € 12,50, ISBN 9789075979183