(12 kleine puntjes)
Bereiden: 25 minuten
In de oven: 30 minuten
Wachttijd (afkoelen): 2 uur
Een killing lekkere chocoladetaart om te serveren in beschaafd kleine puntjes. Zonder bloem of bakmeel, maar met gemalen amandelen. Die verkruimel je in de keukenmachine, maar in een plastic zak doen en erop meppen met een deegroller gaat ook. Neem in dat geval geschaafde amandelen, die verkruimelen het gemakkelijkst. Au-bain-marie? Kijk op het filmpje .
Nodig:
200 g pure chocola
250 g (geschaafde) blanke amandelen
200 g suiker
200 g roomboter
6 eieren
3 el Amaretto
snufje zout
wat boter en bloem voor invetten van de vorm
Voor de toplaag:
150 g pure chocola
7 el slagroom
3 el Amaretto
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Beboter een springvorm (Ø 24 cm) en bepoeder met wat bloem.
- Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan. Maal in de keukenmachine tot fijne kruimels maar geen poeder.
- Laat de stukjes chocola met de boter smelten in de magnetron of au-bain-marie .
- Splits de eieren boven twee aparte kommen.
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
- Klop de eigelen met de suiker en de Amaretto dik en schuimig.
- Roer de chocola en de amandelen door het eigeel-mengsel.
- Spatel voorzichtig de eiwitten erdoor.
- Giet in de vorm en bak 30 minuten in de oven tot de binnenkant nog enigszins zacht is (check met een satéprikker).
- Laat de taart afkoelen.
Toplaag:
- Laat de stukjes chocola met de slagroom smelten in de magnetron of au bain marie.
- Roer de Amaretto erdoor.
- Haal de afgekoelde taart uit de vorm en verdeel het glazuur over de boven- en zijkant.
- Laat twee uur opstijven in de koelkast.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!