Na de chocoladetaart van vanochtend blijven we nog even in cacaosferen. Julie Andrieu is een begrip in Frankrijk, maar niemand kent haar in Nederland. Wij zijn vooral gespitst op de Engelse tv-koks. Frankrijk, toch de bakermat van de gastronomie, is voor ons terra incognita. Aan Julie Andrieu zal het niet liggen. Zojuist verscheen de vertaling van Het boek voor de chocoholic. Beetje een rare titel. Dat maken we zelf wel uit, toch? De Franse titel is Le B.A.-ba du chocolat, een lastig vertaalbare term die neerkomt op de elementaire basiskennis der chocola, wat toch iets anders is, lijkt me. Maar, eerlijk is eerlijk, de ware chocoholic kan ook echt zijn (of haar) hart ophalen bij de 140 chocoladerecepten. Het begintgewoon bij allerlei soorten chocoladeglazuur, chocoladesaus en chocolademelk (van het genre: lepel blijft er rechtop instaan), en dan volgt een parade van koekjes, cakes en cakejes, brownies, crêpes, chocoladebroodjes (pain au chocolat) en niet te vergeten chocolademousse.
Moelleux tot coulant
Uiteraard ruim aandacht voor die Franse specialiteiten, die hier nu eenmaal een stuk minder alledaags gangbaar zijn. Zoals een marquise, een charlotte, een buche (boomstam), een moelleux, een coulant. Een coulant is eigenlijk weer een soort moelleux, maar dan net weer ietsje anders, weet ik nu. En ach ja, stokbrood met chocola, ook al zoiets typisch Frans wat mijn Parijse au-pairkindertjes na schooltijd altijd wegpeuzelden. Je kan het zo gek niet verzinnen, of Julie Andrieu – ik moet mijn toetsenbord trouwens inhouden om er niet steeds Julie Andrews van te maken – kan er wat chocoladeachtigs mee.
Truffels met Nesquick
Een boek met een onvermijdelijk donkerbruine uitstraling. Een vrolijke, gevarieerde vormgeving met prachtige foto’s. En af en toe Julie die als een schoolmeisjesuitvoering van Nigella – maar dan met keurig ruchesbloesje – guitig haar chocoladelepeltje aflikt. Had ik al gezegd dat ze ook truffels heeft? Inclusief grappig verhaal over haar allereerste zelfgemaakte truffels (bonken van margarine en Nesquick, en dan maar heen en weer flink schudden in het pak). En ook nog eens veel taarten. Van een Diplomate tot een Schwarzwalder Kirschtorte, maar ook een Baskische en een Ierse chocoladetaart. Plus ook nog eens veel praktische tips. Je wordt er helemaal choco-high van.
Het enige wat in het boek eigenlijk ontbreekt is onze vaderlandse chocoladetrots en -glorie: hagelslag. Zou de Nederlandse uitgever haar al een pakje gestuurd hebben? Morgen een recept online van Julie, van een chocoladetaart met… wortel!
Julie Andieu, Het boek voor de chocoholic, uitgeverij Terra, € 29,95, ISBN 9789058979698