Voor haar Grote kliekjesboek ontving ze onlangs tijdens de verkiezing van Kookboek van het Jaar de Gouden Garde Publieksprijs, maar intussen ligt er alweer een nieuw boek van Puck Kerkhoven in de winkel, Eten uit de krant. Ditmaal de gebundelde columns die ze schrijft voor een keur aan regionale dagbladen. Puck is iemand die telt hoeveel maïskorrels er in een kolf zitten en hoeveel druppels Tabasco er in een flesje gaan. Een nijvere onderzoeker die wil weten waarom de bananen krom zijn, en neeeee, dat is niet omdat ze omvallen als ze recht zijn. En wist je dat Apfelstrudel helemaal niet uit Tirol komt (al die wintersportverhalen ten spijt) maar uitOost-Turkije en Perzië? Ik bedoel maar.
Slechtzienden
Het boekje staat vol met leuke stukjes over culinaire wetenswaardigheden, steevast voorzien van een recept. Tevens handig voor slechtzienden want de ingrediëntenlijstjes zijn in ongehoorde koeienletters. Maar dat past wel bij de rest van de vormgeving van het boek: een beetje stoer, ongepolijst. Met meteen voorin een foto van de auteur met de ultieme combinatie van eten en krant: fish & chips in het dagblad van gisteren. Uiteraard staat het recept ook in het boek.
Vijf seizoenen
Het boek volgt de seizoenen, maar hier zijn het er vijf: de feestdagen worden geteld als apart seizoen. Inclusief een verhaal waarom stoofpeertjes rood worden en wat er misgaat als ze bij jou thuis niet verder komen dan flets grijsroze. En een interessante spoedcursus draadjesvlees. Ingrediënten volgens Puck: tijd, niet te mager vlees, royaal zout en peper plus een scheutje azijn, want daar wordt vlees malser van.
Morgen een hartig strudelrecept online!
Puck Kerkhoven, Eten uit de krant, uitgeverij De Boekenmakers, ISBN 9789077740194, € 14,95