Vandaag eten we uit de krant. Of eigenlijk uit een boek, maar dat boek heet Eten uit de krant. Gisteren schreef ik er al over, en toen ontdekte ik dat de strudel niet aus Tirol komt. Daarom vandaag het recept van een Perzische spinaziestrudel met spinazie, geitenkaas, dadels en noten. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Belangrijkste ingrediënten: filodeeg uit de vriezer en een schone theedoek.
Nodig voor 4 personen:
8 plakjes filodeeg (diepvries)
500 g jonge spinazie (diepvries)
1 ui
1 knoflookteen
200 g feta
75 g pijnboompitten
75 g walnoten
50 g paneermeel
150 g dadels
100 g krenten en rozijnen
½ el citroenrasp
100 g boter
1 eierdooier
Peper en zout
Laat het filodeeg ontdooien. Volgens het recept duurt dat 2 uur, maar bij mij gek genoeg maar een half uurtje. Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi de spinazie (magnetron) en laat goed uitlekken in een zeef.
Wel de krenten en rozijnen, ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Breek de feta in brokjes. Rooster de pijnboompitten bruin in een droge koekenpan, laat ze afkoelen. Snipper de ui, bak glazig in wat olie, pers de knoflook erbij, laat alles afkoelen. Vermeng met spinazie, zuidvruchten, feta en pitten. Breng op smaak met peper, zout en citroenrasp. Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en bak even in een koekenpan met wat boter. Bewaar het mengsel. Laat de boter vloeibaar worden.
Leg een vochtige, schone theedoek op het aanrecht. Vorm daarop een vierkant van 4 filodeegplakjes. Plak ze aan elkaar met wat water. Bestrijk het deeg met boter en leg er een tweede laag filodeeg op. Bestrijk weer met boter en bestrooi met het paneer-walnootmengsel. Vorm een ‘worst’ van spinaziemengsel circa 5 cm van de dichtstbijzijde rand van de filodeeglap. Til de theedoek op en rol zo het deeg om de spinazievulling. Vouw de zijkanten naar binnen en leg de rol diagonaal op een ingevet bakblik, met de naad naar beneden. Bestrijk met het eigeel en bak in circa 40 minuten mooi goudbruin. Lekker met een salade van kruksla, sinaasappel, munt en zwarte olijven.
Tip: in Iran voegen ze aan het spinaziemengsel nog frisse granaatappelpitjes en geschaafde amandelen toe.
Dit recept komt uit het boek Eten uit de krant van Puck Kerkhoven, uitgeverij De Boekenmakers.