Vandaag een recept uit het gisteren besproken baby-boek Samen aan tafel. Maar geen paniek: geen gepureerde hap, maar een gerecht wat zowel lekker is voor grote mensen, als makkelijk aangepast kan worden aan mini-grut. Pastinaak-wortelstamppot met kalfsgehaktballen. (En zo zien ze eruit in versie groot cq versie klein)
Alleen is mij niet helemaal duidelijk voor hoeveel personen de recepten zijn. Dat zal in het boek ongetwijfeld ergens staan, maar ook na hevig doorbladeren bleef ik er maar overheen lezen. Ik schat in voor 2 volwassenen en 1 baby.
Nodig:
700 g kruimige aardappels, in stukjes
1 grote winterwortel (250 g), in stukjes
500 g pastinaak, in stukken
350 g kalfsgehakt
1 knoflookteen, gepeld
1 ei
3 el verse peterselie, fijngeknipt
2-3 el paneermeel
2 uien, gesnipperd
3 el plantaardige olie
25 g roomboter
Kook de aardappelstukjes in 15 minuten gaar. Kook in een ander pan de stukken wortel en pastinaak samen in circa 15 minuten gaar. Draai intussen circa 15 balletjes van het kalfsgehakt ter grootte van een soepballetje. Doe het overige gehakt in een kom en pers er de knoflookteen boven uit. Voeg het ei, 2 el peterselie, paneermeel en de helft van de ui toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar en draai van het mengsel grotere ballen.
Verhit 1 el olie in een braadpan en fruit de overgebleven ui. Neem uit de pan. Voeg de rest van de olie toe en braad de gehaktballen in circa 15 minuten (de kleine balletjes zijn eerder gaar) rondom bruin.
Giet de aardappels en groenten af, maar vang een beetje kooknat op. Stamp van de aardappels met boter en eventueel kooknat een mooie puree, houd circa 150 g apart voor je baby en breng de rest op smaak met zout en peper. Houd enkele stukjes wortel of pastinaak apart voor je baby van 6 maanden. Stamp de overige groenten grof. Voeg ze na afhouden van het babyhapje, samen met de gefruite ui bij de aardappelpuree en breng op smaak met zout en peper.
Serveren:
Voor je baby vanaf 6 maanden: geef gepureerde gekookte wortel of pastinaak. Eventueel smeuïg gemaakt met wat kooknat van aardappels of groenten
Voor je baby vanaf 9 maanden: geef zoutloze aardappelpuree gemengd met zoutloze groentestamp met circa 5 mini-gehaktballetjes
Voor jezelf: neem groente-uistamppot met aardappelpuree en de grote gehaktballen met jus. Garneer met de overgebleven peterselie. Serveer met een simpele salade.
Dit recept komt uit het boekje Samen aan tafel van Gees van Asperen (uitgeverij Truth or dare)