Ik ben zelf niet in het gelukkige bezit van een baby, maar om mij heen zijn ze talrijk. Maar wat geef je zo’n dingetje te eten? Potjes zijn ontzettend uit de mode, en mede sinds het recente babyvoedingsschandaal in China, kijkt een beetje verantwoorde ouder wel uit om zijn teerbeminde kroost zomaar iets voor te schotelen. Meteen nadat ze haar eerste baby onder de knie had, begon Gees van Asperen met het geven van workshops babycooking. Inmiddels is ze alweer een tweede baby verder, en staan haar recepten en ideeën in een net verschenen kookboekje: Samen aan tafel.
Dokter Spock
Als je ergens onzeker van wordt, dan is het wel van het krijgen van kinderen. Want wat o wat mag een baby allemaal wel of niet? Speciale kookboeken voor klein grut bieden niet altijd uitkomst, omdat je dan meestal uiteindelijk twee keer staat te koken: één keer voor jezelf, één keer voor de kleine. Alsof je daar als werkende ouder tijd voor hebt. Of, nog veel erger, het is gortdroge verantwoorde Dokter Spock lectuur met veel vermanende vingertjes. Bijzonder aan dit boek is dat het geen specifieke babyrecepten zijn, maar recepten voor groot én klein. Van ontbijt tot en met diner.
Aanpassingen
Dus gerechten voor de ouders, die met enkele aanpassingen ook geschikt zijn voor baby’s. Bij elk gerecht staan praktische variatie-suggesties, onderverdeeld in baby’s vanaf 6 maanden en baby’s vanaf 9 maanden. Plus legio tips voor de onzekere ouder. Zoals de meest geschikte groenten en fruitsoorten, dingen waar je op moet letten, waar je mee moet wachten tot je baby een jaar is (en waarom) en lijstjes voor de voorraadkast. Plus een lofzang op de voordelen van zelf maken, zoals het leren van pure smaken, zonder toevoegingen.
Niet alles pureren
Je zou er bijna van aan de baby gaan, zo aanstekelijk zijn al die tips van Gees. Zoals deze: pompoen of pastinaak kom je zelden of nooit tegen in babypotjes, terwijl dat nu juist smaken zijn die baby’s lekker vinden. En deze is ook leuk: vooral niet klakkeloos alles pureren. Een baby herkent niet meer wat hij eet en je kunt ze niets zelf laten pakken, wat weer goed is voor de ontwikkeling van de mond-handcoördinatie.
Het boekje heeft slechts één groot nadeel: waarom is het zo petieterig en dun uitgevallen? Nu lijkt het zo niksig, en dat is jammer.
Morgen een groot-en-klein-recept uit het boek online.
Gees van Asperen, Samen aan tafel, uitgeverij Truth or dare, ISBN 9789049998660, € 15,95