De familie Giphart is niet van de straat. Vooral mevrouw Giphart, moet ik zeggen. Zelfs op de camping weet die de fijnste dingen te maken, daar waar de gemiddelde landgenoot niet verder komt dan het opwarmen van een meegebracht blik uit Holland. ‘Wij hebben tien jaar gekampeerd, en zo leuk was dat helemaal niet,’ sombert Ronald Giphart in het gisteren besproken Keukenprins. Daar kan ik me alles bij voorstellen, ik heb ook niks met kamperen. Maar als je de gerechten ziet die zijn vrouw Mascha allemaal op een tweepitsgastelletje weet te bereiden, zou je er bijna zin van krijgen om een tentje op te gaan zoeken. Gelukkig is het daar nu helemaal geen weer voor, dus we blijven lekker binnen. Goed nieuws: deze kalfsragout met olijven kan ook heel goed op een gewoon binnenshuis vier-, vijf- of zespitsgasstel bereid worden.
Nodig voor 4 personen:
500 g kalfsvlees
250 g tomaten, kleingesneden
1 dl witte wijn
1 bouquet garni (bosje kruiden)
200 g groene olijven, ontpit
100 g boter
4 sjalotjes, gesnipperd
2 el bloem
witte rijst
Snij het vlees in stukjes. Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees hierin bruin. Haal het vlees eruit en hou het warm tussen twee borden. Doe vervolgens de uitjes in de pan en bak ze eventjes. Strooi de bloem in de pan en laat deze kleuren. Giet scheutje voor scheutje de wijn erbij en blijf roeren totdat het een gladde saus is. Voeg dan het bouquet garni, de tomaten en een scheutje water toe en laat het geheel zachtjes een uurtje stoven. Zet ondertussen water op voor de rijst, en volg verder de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder als de ragout klaar is het bouquet garni en doe de olijven erbij. Opdienen met witte rijst.
Dit recept komt uit het boek Keukenprins van Ronald Giphart (uitgeverij Podium)