Is het een peterseliewortel of een wortelpeterselie? Ik zeg altijd het eerste, maar uit het gisteren besproken boek Onvergetelijke Groenten lees ik dat het wortelpeterselie is. De wortel is het belangrijkste, dus die wordt het eerst genoemd. Vandaar. Ze lijken sprekend op pastinaken maar sinds het boek weet ik ook het (subtiele) verschil: bij de pastinaak valt de bladaanzet in een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje. Deze is ook leuk: ‘Alle gerechten die een beetje smaak extra nodig hebben zijn gebaat bij wat wortelpeterselie. Soepen, sauzen, stoofschotels, ragout of puree. Het is net maggi, maar dan zonder flesje’. Dit is een supersimpel soeprecept met wortelpeterselie. Of peterseliewortel – daar gaan we niet moeilijk over doen.
Nodig:
400 g wortelpeterselie
1 dikke prei of 2 kleine, gewassen en dungesneden
1 knoflookteentje
Scheutje olijfolie
3 dl groentebouillon
Enkele kleingesneden aardappelen
Peper & zout
Citroenolijfolie
Borstel de wortelpeterselie schoon, meestal is schillen niet nodig. Snijd hem in stukjes. Was de preien, verwijder de wortelschijfjes en snij de preien fijn. Fruit de prei met de knoflook in een beetje olie. Bak de wortelpeterselie een paar minuten mee. Voeg de bouillon en wat water toe, doe de aardappelen erbij en breng dit aan de kook. Laat de groenten in circa 20 minuten gaar koken. Pureer de soep en maak hem op smaak met zout en peper. Voeg op het laatst een klein scheutje citroenolijfolie toe.
(Bij gebrek daaraan: een kneepje citroensap en een scheutje ‘gewone’ extra vergine olijfolie doet het ‘m ook, lijkt me zo)
Dit recept komt uit het boek Onvergetelijke groenten van Annette van Ruitenburg e.a., uitgeverij Fontaine, € 39,90