U dacht dat hangop een oudhollandsch toetje was? Nee hoor. ‘Dit is een typisch gerecht uit het Midden-oosten en India. Yoghurt wordt in kaasdoek opgehangen en mag 6-36 uur uitlekken. Een kortere uitlektijd levert een zeer zachte, milde hangop en een langere een dikkere met een meer uitgesproken smaak, ‘ zo lees ik in het gisteren besproken neverending boek Tools for cooks (of Uit eigen keuken of Mixen, mengen, malen).
Mijn oog viel op dit recept van Hangop met granaatappelen en pistache vanwege de beeldschone foto. Het benodigd gereedschap valt reuze mee: een vergiet, een grote kom en een stuk kaasdoek. Maar met een theedoek lukt het ook, en die hoeft niet eens in een bol gedraaid en opgehangente worden, gewoon de hele boel in de vergiet laten liggen. Bij kleine porties kun je trouwens ook gewoon een koffiefilter boven een zeef nemen. Dat staat allebei niet in het boek, die tips krijgt u gratis en voor niks van mij erbij.
Nodig voor 4 personen:
1 liter yoghurt
pitjes van 1 grote granaatappel
6 el pistachenootjes
½ tl rozenwater
3 el gekruide suiker (zie hieronder)
Hang 3 natte stukken kaasdoek in een zeef (of dus een theedoek – KL). Doe de yoghurt erin, draai het doek vast tot een bal, bind dicht met keukentouw en knoop dit aan een pollepel. Hang dit boven een ondiepe schaal om uit te lekken, zonder dat de bal de bodem raakt. Doe dat voor dit recept 12 uur.
Verwijder de velletjes van de pistachenootjes door ze even te begieten met kokend water. Hak ze grof.
Klop de hangop op met rozenwater en gekruide suiker (zie hieronder). Verdeel het mengsel over vier kommetjes. Verdeel de granaatappelpitjes en de pistachenootjes erover.
Gekruide suiker:
Maal met een stamper en vijzel 6 kruidnagels, ½ tl peperkorrels, de zaadjes van 15 groene kardemompeulen en ½ tl venkelzaadjes tot poeder. Meng dit met ½ tl kaneel en vermeng dit alles met 350 g suiker. Bewaar het geheel in een pot met schroefdeksel en gebruik wanneer nodig.
Dit recept komt onder meer en onder andere uit Tools for cooks (uitgeverij Spectrum) van Christine McFadden