Jazeker, ik zit nog altijd in een serie kookboekbesprekingen.
“Eindelijk een serieus naslagwerk met attributen die je kookvreugde verhogen” zegt Jonnie Boer pontificaal op de voorkant van het kloeke boekwerk Tools for cooks, keukengerei van A tot Z van uitgeverij Spectrum. Waarom eigenlijk die Engelse titel? Die trend zie je nu vaker in kookboekenland, en ik vind ‘m eerlijkgezegd onzinnig. Ook zoiets: in het Nederlands vertaalde boeken met dan wel in het Engels een aanbeveling van – pak ‘m beet – Jamie Oliver erop. Waarom en waartoe? Enfin, we dwalen af. Dat boek leek me wel wat. Maar eenmaal in huis bekroop mij een vreemd gevoel. Waar ken ik dit toch van? Verdomd, vanuit de krochten van mijn kookboekenverzameling verscheen het boek Uit eigen keuken, alles over kookgerei en lekker eten. Uit 2004, van dezelfde auteur (Christine McFadden) maar een andere uitgeverij (Terra).Waar in het colofon weer vermeld staat ‘Dit boek verscheen eerder onder de titel Mixen, mengen, malen‘. Uit 2000. Verdorie, een fraai staaltje culi-recycling die tot in lengte van dagen door kan gaan! Toen raakte uw nijvere culi-Sherlock pas echt op dreef en ik begon beide boeken te vergelijken. Het ene is langwerpig en dun, het ander vierkant en dik. Maar de inhoud is nagenoeg hetzelfde. In het eerste boek (dat dus eigenlijk al het tweede is…) staat alleen veel meer op een pagina geperst. In het tweede (nieuwste) boek staan af en toe andere plaatjes, zoals een nieuw model passe-vite en een moderner ogende slacentrifuge, maar verder zijn de foto’s exact hetzelfde. En de tekst ook. En de recepten idem dito. Nou ja zeg!
Alleen, eerlijk is eerlijk, in boek twee staan meer recepten en meer attributen. Boek twee heeft daarentegen weer geen register van kookspullen, en dat is nou verdraaid onhandig in een boek wat daarover gaat. Je zoekt je een breuk naar de staafmixer of de cataplana. Bovendien gaat het helemaal niet van de A van aardappelmesje tot de Z van zeef. Hoogst curieus om dat dan in de titel te zetten. En onduidelijk blijft wat Jonnie Boer met dit alles van doen heeft, want hij komt nergens terug in dit overduidelijk vanuit het Engels vertaald boek.
Toch is er niet meteen een man overboord. Zoals kinderen dezer dagen de krantjes van de speelgoedwinkel aankruisen voor hun Sinterklaas-verlanglijstje, zo is dit een leuk boek om te bedenken wat je graag nog zou willen hebben in de keuken. Morgen een recept uit het boek van hangop waar je trouwens verrassend weinig gereedschap voor nodig hebt.
Christine McFadden, Tools for cooks, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789027426963 € 34,95
Christine McFadden, Uit eigen keuken, uitgeverij Terra, ISBN 9789058972644, alleen nog 2ehands
Christine McFadden, Mixen mengen malen, uitgeverij Terra, ISBN 9789062559633, alleen nog 2ehands