Vandaag een recept uit het gisteren besproken boek Leven als god in Rusland van Peter d’Hamecourt. Een Tarte tatin à la Russe. Ik citeer: ‘De Franse naam is misleidend, want die is in Frankrijk voor dit gebak een sjarlotka. Maar een sjarlotka is in het Russisch precies het omgekeerde van een tarte tatin. Enfin, een taart met een misverstand dus.’
Volgens mij is het misverstand nog veel groter, want een normale tarte tatin wordt omgekeerd gebakken, eerst de appels, dan het deeg, en na het bakken de hele boel omdraaien. Hier wordt niks omgedraaid, het lijkt meer een appelcake. En dan gaat er niet eens wodka in, maar rum. Raar, toch? Even bellen met Peter d’Hamecourt in Moskou.
Die heeft het vermoeden dat er in de vertaling iets is misgegaan, en gaat weer bellen met co-auteur Julia Klotchkova in Sint Petersburg. Zij vertelt het volgende: ‘De tarte tatin in het boek is een Russische variant op wat men in Europa verstaat onder een tarte tatin. Russen noemen dit eigenlijk een sjarlotka. Voor iedere Rus is een appeltaart een sjarlotka. Dat op zich is vreemd omdat een echte sjarlotka een biscuit is gevuld met een appelmoes. Bij deze sjarlotka (tarte tatin) gaan eerst de appels in de vorm en dan het deeg (eerst vulling en dan deeg) en het deeg is dusdanig dat de appelvulling als het ware naar boven komt (zie afbeelding tarte tatin a la Russe).’
Is u daar nog? D’Hamecourt: ‘Koken is toch ingewikkelder dan ik al dacht. Mij duizelt het nog, maar ik vaar blind op Julia’. Dat doen wij dan ook maar. Hoog tijd voor het recept van de tarte tatin à la Russe.
Nodig voor het deeg:
2 eieren
200 g suiker
200 g gesmolten boter
mespunt zout
300 g meel
1 zakje bakpoeder
Voor de vulling:
1 kg appels
100 g suiker
paar drupels vanille-essence
150 g rozijnen
50 ml rum
Verwarm de oven voor op 180°C. Besmeer de bakvorm (geen springvorm) goed met boter. Meng de eieren en de suiker goed door elkaar. Voeg zout en gesmolten boter toe. Meng het meel met bakpoeder. Zeef het bij het deeg. Meng alles goed en verdeel over de vorm. Snij de appels klein. Meng de rozijnen, suiker, een paar druppels vanille-essence en de rum. Appels op de bodem van de beboterde vorm in de gladde laag doen. Bak 30-40 minuten in het midden van de oven.
Dit recept komt uit het boekje Leven als god in Rusland van Peter d’Hamecourt en Julia Klotchkova, uitgeverij Conserve (€ 19,95)