Uitgeverij Becht is vorig jaar begonnen aan een serie handzame kleine kookboekjes gewijd aan steeds één lekkernij. We zagen al brownies, tarte tatin, tiramisu en zelfs snoep langskomen, de appeltaart is op dit moment in de maak, en er zijn er zojuist alweer twee nieuwe verschenen. Sympathiek geprijsd, ook dat nog. Vandaag eerst maar eens het boekje Cheesecake van Keda Black. ‘Een cheesecake maken kan iedereen!’ roept de achterpagina. Maar kan iedereen ook 29 verschillende cheesecakes maken? Negenentwintig? Holy moly. Werkelijk overal kan cheese door, zo blijkt.
Cheese-creaties
Met cheese bedoelen we roomkaas, type Philadelphia, maar er zijn ook uitstapjes naar kwark, mascarpone en ricotta. En dan krijg je creaties als gemarmerde karamel cheesecake, roze cheesecake met rozenwater en frambozen, witte schwarzwalder cheesecake. Maar ook cheesecake-ijs, cheesecake-appeltjes uit de oven en zelfs vier hartige cheesecakes met kruiden of blauwe kaas. Oja en niet te vergeten de oerklassieker: Amerikaanse cheesecake uit New York. Plus daar dan ook weer variaties op.
Geen barsten
Voorin het boek staan wat handige tips over ingrediënten en bereidingswijzen. Zo moet je een cheesecake altijd heel langzaam gaar laten worden op lage temperatuur. En wist je dat je ‘m het beste in de (uitgeschakelde) oven af kunt laten koelen om barsten te voorkomen? Oja, en nog zo’n handige: de volgende dag zijn ze nog veel lekkerder, dus de slimme vooruitwerkkok doet daar z’n voordeel mee. Say voorlopig dus cheeeeeese!
Keda Black, Cheesecake, uitgeverij Becht, € 11,00, ISBN 9789023012313