Vandaag een recept uit de papieren Iens restaurantgids Groot Amsterdam, waar ik het gisteren over had. Eentje van Jean Beddington, die hiermee maar weer eens laat zien dat ze als topchef altijd met beide benen op de grond is blijven staan, want ook de gewone thuiskok kan prima uit de voeten met deze geraffineerd met paling en spitskool opgeleukte pompoensoep.
Nodig voor 4 personen:
2 uien, fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
2 el zonnebloemolie
500 g pompoenvlees, in blokjes
50 g verse gemberwortel, in stukjes
1 liter lichte kippenbouillono
2 el boter
½ kleine spitskool, in reepjes
2 sneetjes roggebrood
1 ons gerookte palingfilet
pompoenolie
Fruit de uien en knoflook in de zonnebloemolie Doe de pompoen en gember erbij. Giet de bouillon erover en breng het geheel aan de kook. Laat het een kleine 30 minuten zachtjes sudderen tot de pompoen gaar is. Pureer in de keukenmachine of door een zeef (of gebruik de staafmixer – KL) en breng op smaak. Smelt de boter in een pan en doe de spitskool erbij. Laat de kool 2, 3 minuten zachtjes smoren totdat hij zacht is. Breng op smaak met zout en peper. Snijd het roggebrood doormidden, besmeer met een beetje boter en verdeel de paling erover. Verdeel de pompoensoep over vier kommen en doe wat spitskool in het midden. Leg hierop het roggebrood en druppel wat pompoenolie eromheen. Garneer eventueel met een krul gefrituurde peterselie.
P.S. Pompoen(pit)olie staat in Oostenrijk standaard in elk keukenkastje, maar is ook hier steeds vaker te krijgen in gespecialiseerde olie- en delicatessenwinkels. Maar mocht je die niet hebben kunnen vinden, dan is er geen man overboord als je die achterwege laat natuurlijk.
Dit recept komt uit de Iens Groot Amsterdam Restaurantgids 2009. Meer recepten van Jean vind je in haar kloeke nieuwe boek Absolutely Jean Beddington, een heus collectors item, uitgegeven door de Kookboekhandel (€ 45), waarin je naast oogstrelende haute cuisine ook makkelijke recepten vindt die gebaseerd zijn op het personeelseten.