We koken dezer dagen uit kookboeken. En voordat we vanaf morgen aan de spiksplinternieuwe kookboeken beginnen, eerst even terug naar vroeger. Héél vroeger. Rare jongens, die Romeinen? Nee hoor niet als het om eten draait. Historica Lizet Kruyff heeft iets met eten en met Romeinen. Zo kookt ze regelmatig uit het kookboek van de Romeinse schrijver Apicius, De Re Coquinaria. Verschenen ergens in 300 à 400 voor Christus en helaas niet meer leverbaar. Maar ik kreeg van Lizet zijn recept van Romeinse champignons met honing. Ze zijn heerlijk als voorafje en doen in de verte denken aan die Franse bistro-favoriet, ‘champignons à la grecque’, maar dan anders. Zowel zoet, zout als pittig, en bij wijze van toetje komt tegen het eind van elke hap ook nog even de heerlijke smaak van lavas langsgefietst.
Nodig:
500 gram (kastanje)champignons
1 el zwarte peper
Paar takjes lavas (alias maggikruid)
2 el honing (of iets meer)
Vissaus naar smaak
Scheut olijfolie
Poets zonodig de champignons schoon en verwijder het uiteinde van het steeltje. Snij ze in vieren. Doe de olijfolie in de pan met de champignons. Voeg snel de peper en honing toe en dan de fijngehakte lavas. Laat dit even sudderen en doe er dan de vissaus bij. Niet suf laten worden: er moet een mooie mengeling ontstaan van het zoet van de honing met de scherpte van de peper.
Zin in meer antieke recepten? Kijk dan naar Lizet’s andere recepten in Kokende Vrouwen. Een boek vol interviews met en recepten van 52 – u raadt het al – vrouwen die graag achter het fornuis staan, bij wijze van hobby danwel professioneel.