Een jaar is niet compleet zonder nieuw kookboek van Jamie. Na eerder al van iedereen een chef te hebben willen maken in Koken met Jamie, is hij inmiddels terug bij af. Hij wil nu mensen überhaupt laten koken, want het is schrikbarend hoeveel mensen er leven op fast food en convenience food. Vanmiddag presenteerde hij in het Amsterdamse restaurant Fifteen zijn nieuwe boek Jamie’s Kookrevolutie.
Flitsflits
De Nederlandse en Vlaamse pers is massaal uitgerukt en verdringt zich achter een keurig drangkoordje. Zodra Jamie in het vizier komt (Kijk! hij steekt het gas aan onder de pan!) veert iedereen op, flitsflits. De zaal staat vol keukentafeltjes met daarachter een compleet arsenaal aan BN’ers en diverse vrijwilligers die aangegeven hebben niet te kunnen koken. Terwijl iedereen zich in een witte buis en zwarte sloof hijst, haalt acteur en ambassadeur van de voedselbank Antonie Kamerling alvast de kipfilet uit het plastic zakje. Oeps, dat is vast niet de bedoeling.
Piramidespel
Een olijke presentator in piporuitjesbroek legt uit wat de bedoeling is van deze piramide-opstelling. Jamie gaat vier mensen een gerecht leren koken. Die vier gaan vervolgens elk op hun beurt het gerecht leren koken aan twee nieuwe mensen, en die dan ook weer aan elk twee nieuwe mensen. Het idee is dat op deze manier niet alleen deze zaal, maar ook het hele land binnen een mum van tijd aan het koken slaat. Met dit boek in de hand uiteraard. Een boek dat nu eens níet volstaat met Jamie-al-dan-niet-met-vrouw-en-dochters-danwel-op-de-scooter, maar met duidelijke stap-voor-stapfoto’s van hele simpele maar lekkere recepten. Gelardeerd met vrolijke jarenvijftig-achtige portretten van blije bekeerlingen.
Proper food
Jamie Oliver: ‘Ik ben nu tien jaar bezig, en eigenlijk had ik dit boek tien jaar geleden al moeten schrijven. Als ik eerlijk ben, zou ik liever door Thailand reizen en daar lekker leren koken, maar dit móet ik nu doen. Engeland staat op de 5e plaats van meest rijke landen ter wereld en op de 3e plaats wat betreft obesitas. Veel van mijn eigen vrienden kunnen niet eens koken. Zo kwam ik op het idee van dit piramidesysteem: Mensen die wél kunnen koken, leren het aan mensen die het nog niet kunnen. En dan geen healthy food, maar proper food. En niet met celebrities, maar met gewone mensen die elkaar inspireren.’ Eh, wacht even, wat doen al die BN’ers hier dan? Enfin.
Rubbish cook
Voor de schrijvende pers is de hierna volgende kooksessie volstrekt onnavolgbaar. Letterlijk. De microfoons gaan uit, de achterste twee rijen met kooktafels krijgen pauze, want eerst moeten de eerste vier ambassadeurs geïnstrueerd worden. Dat zijn ex-politicus Paul Rosenmöller (Convenant overgewicht), eerdergenoemde Antonie Kamerling, een in het draaiboek ‘Rubbish Cook’ genoemde dame die Carolien blijkt te heten en een mevrouw van het Voedingscentrum. Verscholen achter de snorrende camera’s maakt Jamie een kiprecept.
Kip niet gaar
Daarna verspreiden de vier zich over de zaal, en gaan zelf lesgeven. Paul Rosenmöller neemt cabaretier Thomas Acda en de immer alom aanwezige Bart Chabot (recent boek: Patatje Oorlog) onder zijn hoede en Antonie Kamerling gaat aan de slag met judoka Dennis van der Geest (culinair vooral bekend van de recente wokreclames) en een bedeesde jongeman. Oeps, de kip blijkt toch nog niet gaar. ‘Dat is niet erg hoor, zegt Jamie’, aldus Kamerling. Kip weer terug in de pan. Nieuwe poging. Wil Dennis even proeven? De forse judoka deinst achteruit, en grapt dat hij ‘niet zo’n trek’ heeft. Jamie himself komt langs om te proeven. De kip ziet er eerlijkgezegd nog steeds niet helemaal gaar uit, maar Jamie vindt ‘m juicy & tasty, dus waar hebben we het dan nog over.
Koken is simpel
Zowel Kamerling (‘Ik heb niks met koken’) als Rosenmöller (‘Koken is voor mij echt een sociale bezigheid’) zijn na afloop vooral onder de indruk van de tip met het plastic zakje: als je daar de kipfilet in platslaat wordt hij overal even dik, en dus gelijkmatig gaar. De Rubbish Cook Carolien is vooral bijgebleven hoe simpel koken eigenlijk is. Kijk, dat bedoelen we maar. Zelf maken? Morgen staat het recept online.
Jamie Oliver, Jamie’s kookrevolutie, € 34,95, uitgeverij Kosmos. In het Engels verschenen als Jamie’s Ministry of Food.