Gisteren presenteerde Jamie Oliver in Amsterdam de vertaling van zijn nieuwe kookboek Jamie’s Kookrevolutie. Daar leerde hij een zaal vol mensen dit kipgerecht maken: Parmezaanse kipfilets met krokante, chique ham. Of zoals Jamie het zegt: ‘Dit is echt een te gekke manier om kipfilet klaar te maken. De structuur van de krokant gebakken prosciutto vormt een briljante combinatie met de malse kip. Door de filets voor het bakken flink plat te slaan zijn ze veel sneller gaar dan wanneer je ze gebruikt zoals ze zijn als je ze koopt.’
Nodig voor 2 personen:
30 g parmezaan
2 takjes verse tijm
2 kipfilets, liefst vrije uitloop of biologisch
1 citroen
6 plakjes prosciutto
olijfolie
zwarte peper uit de molen
Rasp de kaas. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Kerf de onderkant van de kipfilets met een klein mesje voorzichtig in. Strooi er wat peper over, zout is niet nodig. Leg de kipfilets naast elkaar en strooi er de tijm over. Rasp er wat citroenschil boven en bestrooi met de kas. Leg op elke filet 3 plakjes prosciutto, zodanig dat ze elkaar een heel klein beetje overlappen. Sprenkel er een beetje olijfolie over en bestrooi met het laatste restje tijmblaadjes. Lek een stuk keukenfolie op elke filet en geef er een paar flinke klappen op met de onderkant van een pan, tot ze ongeveer 1 centimeter dik zijn. (Tijdens de presentatie ging het volgens mij andersom: kip eerst platslaan in een plastic zakje, daarna de rest eroverheen.)
Zet een koekenpan op het vuur. Leg de filets voorzichtig met de prosciutto naar onderen in de pan. Sprenkel er wat olijfolie op. Bak ze 3 minuten aan elke kant, keer ze steeds halverwege om en geef de hamkant nog 30 seconden extra om lekker krokant te worden.
Serveren: snij de kipfilet in dikke plakken en leg op een bord. Serveer er wat partjes citroen bij en sprenkel er een flinke scheut olijfolie over. Serveer met een groene gemengde salade.
Dit is een recept uit het nieuwe kookboek Jamie’s kookrevolutie