(4 personen, ± 20 kleintjes)
Bereiden: 45 minuten
Deze viskoekjes (Thod Man Pla) zijn niet moeilijk om te maken, het is alleen even wat geklieder. Een keukenmachine is handig om de vis snel fijn te malen, maar de groente kun je beter met de hand snijden, anders wordt het één groene smurrie, en het is juist de bedoeling dat je de afzonderlijke ingrediënten nog kunt herkennen. De pittigheid kun je zelf doseren; currypasta uit de toko is vaak scherper dan die uit de supermarkt.
Nodig:
400 gram witvis (koolvis, tilapia etc.)
100 gram haricots verts of kouseband
4 bosuitjes
1 bosje verse koriander
evt. 1 grote knoflookteen
1 flinke tl Thaise vissaus (nam-pla)
1-2 flinke el Thaise rode currypasta
1 ei
± 1 el maïzena
plantaardige olie om te frituren
- Maal de (ontdooide) vis snel fijn in de keukenmachine of hak heel fijn met de hand.
- Snij de boontjes en bosuitjes in zo flinterdun mogelijke ringetjes.
- Hak de koriander fijn. Doe alles in een grote kom.
- Voeg eventueel een uitgeperste knoflookteen toe.
- Voeg naar smaak currypasta toe (niet te zuinig).
- Giet er een geklutst eitje bij, de vissaus en een lepel maïzena.
- Meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat extra maïzena toe als het mengsel te nat is.
- Maak er met natte handen (dan plakt het minder) koekjes van. Hoe kleiner en platter, hoe sneller gaar.
- Bewaar ze op een platte schaal.
- Verhit een flinke laag olie in een wok of koekenpan met hoge rand.
- Bak er steeds een paar tegelijk, keer na een paar minuten om met twee lepels.
- Test of ze gaar zijn door er eentje doormidden te snijden.
- Laat goed uitlekken op keukenpapier.
Serveren: met chilisaus.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!