Het was even aan mijn aandacht ontsnapt maar (dank voor de tip Diederik!) er is weer een nieuwe serie Masterchef begonnen. Gaaap, alweer eentje? Nee, weer iets anders, nu voor professionals. De leukste en meest verslavende kookwedstrijd op televisie heeft maar weer eens iets nieuws bedacht. Nu mogen niet amateurs, maar professionele koks een poging wagen het culinaire walhalla nog bij leven te bereiken. Alleen al vanwege de weergaloze snijtechnieken het bekijken waard!
Een beetje kookliefhebber heeft er dezer dagen trouwens halve dagtaak aan. Eerst om 7 uur Wie is de chef? op RTL5, dan snel zappen naarBBC2 voor Masterchef en tenslotte terug naar Net5 voor Smaken verschillen. Inmiddels is het half 9 en dan moet je zelf ook nog eten natuurlijk…
Te gare vis
Ingesandwiched tussen twee Nederlandse kookwedstrijden valt meteen weer op hoe fijn professioneel de Engelsen dat aanpakken. Geen schreeuwerige commentator maar een keurig languissante damesstem die alles aan elkaar praat. Sowieso viert de smakelijke subtiliteit hoogtij, in combinatie met een magistrale kennis van zaken. Te gare vis is ‘unforgivable’ en een kandidaat krijgt het advies om eens voorzichtig om te zien naar een andere professie, ‘perhaps something that doesn’t involve cooking food?’ Smultelevisie.
Michel Roux junior
De kale groente-expert Gregg Wallace is weer als vanouds jurylid, maar zijn vaste maatje John Torode is dit keer zonder nadere uitleg vervangen door Michel Roux junior. Kennelijk werd die toch cheffiger bevonden? Samen met zijn vader heeft hij honderden chefs opgeleid, dus hij weet waar hij het over heeft. Alleen begint hij er voor een junior intussen wel alweer redelijk senior uit te zien, maar dat terzijde.
Klassieke recepten
Drie Engelse koks waarvan we niet meer te weten krijgen dan voornaam, leeftijd en het aantal jaren dat ze al aan de kook zijn, strijden tegen elkaar. Per aflevering krijgen ze twee klussen. Of eigenlijk vier. Eerst moeten ze twee verschillende gerechten maken op basis van hetzelfde hoofdingrediënt, de versatility test. En daarna twee klassieke recepten, denk aan chocolademousse, eend à l’orange, eggs florentine en echte Engelse rabarbertaart. De beste van de drie gaat vervolgens door naar de kwartfinales. Ach hoe heerlijk om tussen de dapper prutsende Nederlandse amateurs op RTL5 respectievelijk Net5 (‘dit is best wel onwijs lekker!’) weer eens échte vakmannen aan de slag te zien. En ik zei het al: some great knifing skills.
Masterchef Professional, elke werkdag van 19.30 – 20.00 uur, BBC2