Ik heb ooit samen met een bruidegom (nee, niet de mijne) een bruidstaart gemaakt voor zijn bruiloft. Hij was weliswaar heerlijk en prachtig, maar dat mag ook wel, na zo’n beetje drie dagen werk en oeverloos gegoochel met suikerthermometers, marsepein en kilo’s witte chocola. Vandaar dat ik met smart zat te wachten op de komst van het boek Feestelijke taarten, ‘Creëer een mooie taart in een mum van tijd’. Now we’re talking! Ruim 50 exemplaren staan erin, en de ene is nog mooier dan de andere.
Omrekentabel
Het boek begint heel praktisch met tips over benodigdheden en bakvormen en hoe je een vorm bekleedt met bakpapier opdat de taart er een beetje decent uitkomt. Plus een aantal basisrecepten voor de taartbodem om eindeloos mee te kunnen variëren, zoals cake, fruittaart (met gedroogd fruit, amandelen en gember) of chocoladetaart. Plus uitgebreide aandacht voor vullingen zoals een crème au beurre (tovert zelfs het meest droog uitgevallen baksel om in een smeuïg geheel), en verschillende soorten ganache en glazuur. En alle recepten zijn voorzien van een handige omrekentabel al naar gelang de diameter van je eigen bakvorm, rond danwel vierkant. Kijk dat is nou nog eens handig!
Ark van Noach
Inspiratie genoeg: een taart in de vorm van voetbalschoenen (met dropveters), een complete vis, een koffer, een hoed, een ark van Noach, een vaas bloemen of (mijn favoriet) een doos bonbons. Maar ook een keur aan ‘gewone’ ronde taarten, al dan niet gestapeld, met een keur aan decoraties. Van bloemetjes, sterretjes, snoepjes en denneappels tot brandende kaarsjes en complete herfstbostafereeltjes. De omschrijvingen in het recept zijn inderdaad verheugend kort te noemen en zijn duidelijk ingedeeld in stappen.
Glazuur
Het enige echte nadeel is dat de meeste taarten versierd worden met kneedbaar kant-en-klaar glazuur. Dat kun je met levensmiddelenkleurstof omtoveren in alle kleuren van de regenboog om het vervolgens uit te rollen tot een fraaie taart-afdeklaag, danwel te boetseren tot allerlei geinige (en eetbare) versierselen. In Engeland is dat wellicht een gangbaar ingrediënt, hier zou ik zo snel niet weten hoe de huis-tuin-en-keukenconsument eraan kan komen. Maar ach, van alleen kijken naar prachtige taartrecepten blijf je zo heerlijk slank.
Joanna Farrow, Feestelijke taarten, uitgeverij Veltman, € 14,95, ISBN 9789059203532