‘Ach mens, ga koken’ – blafte wijlen Pim Fortuyn eens naar een verslaggeefster. Nee, niet wij dames moeten de keuken in, onze kinderen moeten achter de pannen! Jong geleerd, oud gedaan, toch? De Engelse puber en aspirant Jamie-opvolger Sam Stern mag de jeugd van tegenwoordig gerust tot lichtend voorbeeld dienen. Hij is idolaat van koken en kookboeken uitgeven. Zojuist verscheen in de boekhandel zijn derde boek Ga koken! en zelfs zijn vierde schijnt alweer op stapel te staan. Ook dit derde boek heb ik weer met veel plezier mogen vertalen, net als zijn voorganger Superhap Supersnel.
Carnivoor
In dit nieuwe boek koppelt Sam zijn beste vrienden elk aan hun favoriete basisingrediënt, en daarmee gaan ze aan de slag in de keuken. Zo is zijn vriendinnetje Jess van de tomaten, Liv van de aardappels en Vez van de toetjes. Zijn ‘mate’ Henry houdt van kaas, Arroyo is een pastafan, Joe is een groentejongen en Andy een echte carnivoor. Zelf heeft hij zich het chocoladehoofstuk lekker toegeëigend.
Bleekneuzige pubers
Het is wederom een heel toegankelijk boek vol makkelijke en ongecompliceerde recepten. Tijdens het vertalen heb ik natuurlijk diverse recepten uitgeprobeerd en vooral de pittig-sappige vegaburgers (met kikkererwten en champignons) zijn sindsdien een megahit in huize Karin. Ook dit boek staat weer vol vrolijke foto’s met van die heerlijk bleekneuzige Engelse pubers die tenminste niet slampamperig in het rond hangen, maar lekker met elkaar aan het koken zijn. Het ideale boek om je eigen hangkroost eens van de bank af te krijgen. Wie weet heb je zelf wel een chefje in huis!
Sam Stern, Ga koken!, uitgeverij Ploegsma, € 15,95, ISBN 9789021665931