Twee weken geleden kwam een montere postbezorger ‘m hoogstpersoonlijk de trap opsjouwen: de Tefal ActiFry (airfryer). Een soort vliegende schotel zonder marsmannetjes waarin je patat kunt frituren zonder vet, zo las ik in het persbericht. Bestaat zoiets? Dat wilde ik uitproberen. Eerste indruk: wat een gevaarte! Maar eerlijk is eerlijk, dat zijn friteuses ook. Reden waarom ik me tot nu toe behelp met een gewoon pannetje. Deze lijkt trouwens meer op een mini hete-luchtoventje dan een friteuse. Het is een grote ronde doos met een uitneembare ronde pan erin waar een soort schoeprad in ronddraait. Dit alles afgesloten met een doorzichtig deksel en voorzien van een digitale display om de tijd in te stellen. Hij spettert weliswaar niet, maar maakt wel flink geluid. Het hoge gezoem doet denken aan een afzuigkap op volle sterkte, hoewel ik ook associaties hoor als ‘stofzuiger’ en ‘zo’n ouderwetse droogkap voor wassen en watergolven’.
Drie keer friet
Als eerste dient er natuurlijk friet getest te worden. We beginnen met doodgewone diepvriespatat van Aviko. Geen druppel olie nodig, volgens de tabel in de handleiding. Ze worden keurig goudgeel, maar smaken een beetje niksig, vooral als ze iets zijn afgekoeld. Een tweede poging met wél een lepel olie erbij bevalt beter. Dan de verse Franse frietjes uit het koelvak van de supermarkt. Ze zijn al wel voorgebakken en volgens de verpakking hoeven ze nog maar 3 minuten in de frituur. Of 30 minuten in de Acifry. Moet er nu wel of geen olie bij? De handleiding doet twijfelen. Ach welaan, ze krijgen een lepeltje. Binnen no time liggen de frietjes flink te pruttelen. Ze zijn uiteindelijk goudgeel, mooi knapperig en lekker.
Maar nu het summum: echte zelfgesneden frieten van geschilde aardappels. Na een half uur in de Actifry airfryer met een klein lepeltje olie zijn ze weliswaar mooi van kleur en lekker van smaak, maar knapperig ho maar. Slappe harries zijn het. De troubleshoot-pagina uit de handleiding geeft vijf mogelijke redenen: U gebruikt geen speciale aardappelen voor patat (wél), de aardappelen zijn onvoldoende gewassen en afgedroogd (drie keer afgespoeld, afgedroogd in twee verse theedoeken), de patat is te dik (nee), er is onvoldoende olie (tabel in de handleiding gevolgd), het filter zit verstopt (al na twee keer gebruik?). Kortom, geen idee. Zou het er toch mee te maken hebben dat je normaalgesproken patat altijd eerst voorbakt?
Morgen testen we bitterballen en Opperdoezers!