Een tochtje, pardon, vlucht, in een luchtballon is al iets bijzonders, maar dineren in een luchtballon lijkt me helemaal het summum. CuliAir, heet het. Haute cuisine, maar dan letterlijk. Meesterkok Angélique Schmeinck kwam op het idee omdat een ballon in feite een reusachtige heteluchtoven is. Echt loeiheet wordt het trouwens niet bovenin, ‘slechts’ zo’n 80 tot 100 graden Celsius, maar dat is voldoende om gerechten langzaam te laten garen. En laat dat nou net helemaal de nieuwe trend zijn, want zobehoud je alle aroma’s en krijg je bovendien optimale malsheid.
Mandjes takelen
Na een paar jaar pionieren heeft Angélique de techniek en de logistiek inmiddels helemaal in de vingers. Een piloot zorgt voor de vlucht zelf, terwijl Angélique vanuit haar speciale keukenhoek via katrollen mandjes met gerechten naar boven hijst. In de ballon hangen sensoren die de temperatuur in de gaten houden, dus de mandjes kunnen desgewenst iets hoger of juist lager worden gehangen. Er zijn geen obers en ook geen stoelen. De gasten staan in de mand, terwijl de tafeltjes buitenboord hangen. Maar niks geen plastic bordjes en papieren bekertjes, als Angélique het doet, doet ze het goed. Gerechten worden restaurantwaardig geserveerd op speciaal ontworpen servies en gaan vergezeld van bijpassende wijnen.
Vijf uur onder de pannen
Je bent ongeveer anderhalf uur in de lucht, maar inclusief aperitief in het weiland, opblazen van de ballon, installeren van alle keukenspullen en na de landing het toetje plus de onvermijdelijke traditionele champagnedoop op de begane grond, ben je al snel een uur of vier tot vijf onder de pannen.
Slecht weer
Van april tot en met oktober wordt er gevaren vanaf Amersfoort, de exacte data zijn op aanvraag. Overigens is ook een culinaire ballonvaart afhankelijk van het weer, en dus kan het gebeuren dat de vaart op het laatste moment niet doorgaat. Dan rest de snackbar, maar er wordt wel meteen een afspraak gemaakt voor een nieuwe datum. Om 12 uur ‘s middags wordt de go/no go-beslissing genomen. Maar gek genoeg, zegt Angélique, komt het niet vaak voor dat het niet doorgaat. Het weer is een zeer lokale aangelegenheid, als er wordt uitgeweken naar Arnhem of Utrecht, kan het soms ineens weer wel.
Prijzen
Er kunnen maximaal 12 gasten in een ballon. Hij wordt vaak afgehuurd door bedrijven voor speciale relatiegelegenheden, want het zal duidelijk zijn dat een dergelijke unieke ervaring geen goedkope aangelegenheid is, maar ook de particulier die iets te vieren heeft kan terecht. Reken op 485 euro per persoon, alles inclusief. Mocht dat te begrotelijk zijn, er is ook een ‘amuseballon’ met een proeverij van lekkere hapjes voor 350 euro per persoon. Dan vaar je alleen niet met Angélique Schmeinck zelf, maar met een van haar medewerkers.