Die vraag krijg ik dezer dagen vaker. Want menigeen is al op zoek in de boekwinkel naar kookboek twee, maar boeken maken duurt langer, veel langer dan je denkt. De titel is inmiddels definitief vastgesteld op ‘Alles uit de kast – slim koken met vers & voorraad. Een ondertitel is altijd handig ter verduidelijking, al was het alleen maar om aan te geven dat het hier níet de jubileumuitgave van het COC betreft.Nee, het gaat om een kookboek gewijd aan de schone kunst van het improviseren en recyclen in de keuken. Waarbij je tegelijkertijd minder boodschappen hoeft te doen, omdat je leert efficiënter om te gaan met de spullen die je nog hebt. Zo haken alle recepten in elkaar middels doorverwijzing. Heb je champignons over? Ga naar recept zus. Heb je tomaten over? Ga naar recept zo. Lekker en nog handig ook.
Maar hoe is het er nu mee? Op dit moment is de vormgever nog volop aan de slag met zowel buiten- als binnenkant. Vorige week ontving ik per pdf de eerste proef, inclusief verzoek van de uitgever om de boel ‘even uit te printen’ en voorzien van commentaar terug te sturen. Nu heeft mijn printer het onlangs begeven en heb ik intussen een vers apparaat geïnstalleerd. Maar die schoot spontaan in de stress van de gedachte alleen al om als eerste wapenfeit meteen 150 pagina’s in full colour te moeten produceren.
Maar bovenal, dat kan in deze moderne tijden toch een stuk makkelijker? Dus voorzien van handige digitale gele plakkertjes is het geheel weer teruggestuurd. Nu is het wachten op de tweede proef voor de finishing touch. En dan kan eindelijk de drukker aan de slag. Dit keer staan de drukpersen niet in Hong Kong, maar in Hongarije. Een stuk dichterbij, wat grofweg drie maanden levertijd scheelt. Een slok op een borrel, wat u zegt. Volgens de meest recente planning moet het boek op 1 oktober in de winkel liggen.
Hoe ging het verder? Kijk hier voor de achtdelige making-of van de fotoshoot: 54 gerechten fotograferen in 2 dagen. Een vrolijk huzarenstukje.