Naar aanleiding van een wat-is-nou-de-ideale-koekenpanvraag van collegablogger Constance werd het hoog tijd om hier eens wat uitgebreidere aandacht aan te besteden. Wat o wat is namelijk de ideale koekenpan? Veel mensen zweren bij pannen met een anti-aanbaklaag. Tefal is er dermate beroemd mee geworden dat ook goedkope imitatiegevalletjes nu tefalpannen worden genoemd. Ze liggen lekker licht in de hand maar hebben één groot nadeel: de speciale anti-aanbaklaag laat vroeger of later onherroepelijk los. Zowel goedkope als dure exemplaren krijgen na verloop van tijd krasjes en dan begint het gebladder. De afwasmachine versnelt dat proces alleen maar. Het enige wat er dus op zit is om de zoveel tijd een nieuwe kopen. Het is niet anders.
De Buyer
Ik zweer al jaren bij mijn stalen koekenpan van de De Buyer. Een Franse firma die een compleet arsenaal aan professionele pannen voortbrengt, maar het model Lyonnaise slaat alles. Te koop bij de betere kookwinkel. Verbazingwekkend gunstig geprijsd tussen al die peperdure designpannen. Simpel, rechttoe recht aan, zonder frutsels of fratsels en ze zijn er in allerlei maten. Enige nadeel: ze zijn vrij zwaar, dus koop niet een te grote, dan moet je steeds met twee handen tillen.
Inbranden & afwassen
Meteen na aankoop moet je de pan op het vuur zetten met een laag zout erin zodat hij kan inbranden; diezelfde betere kookwinkel doet er een papiertje bij waarin precies uitgelegd wordt wat je moet doen. Daarmee is de pan weliswaar in één klap van zijn fraai glimmende uiterlijk af, maar heeft daarmee wel een zelfgefabriceerde anti-aanbakfunctie gekregen. Alleen vervolgens nooit meer afwassen. Alleen met loeiendheet water en een borstel, niet met afwasmiddel. En al helemaal nooit van z’n leven in de vaatwasser. Af en toe even insmeren met een keukenpapiertje met wat olie om de boel lekker soepel te houden. Nee dat is niet vies. Echt, dan heb je een rustiek zwartgeblakerde pan voor het leven waarin nooit meer iets aanbakt, of het nu gaat om eitjes, pannenkoeken, aardappeltjes, risotto, biefstukken of vissen.