In het boek Kokende Vrouwen van Henriette Klautz en Erna van den Berg zijn 52 prominente dames verzameld die 328 pagina’s weten vol te praten over koken. Ach ja ouwehoeren over koken en eten, is er íets leukers? Nou ja, behalve koken en eten zelf dan. Alfabetisch gerangschikt, van Jean Beddington tot Sylvia Witteman. Plus evenveel fraaie portretten, maar dat is Eddy Posthuma de Boer wel toevertrouwd. Annet Malherbe klieft strijdlustig een mes in het aanrecht, Leoni Jansen ligt vamp-achtig languit tussen de keukenkastjes en Hanneke Groenteman bladert onherkenbaar afgeslankt in een boek vol hazelnootcrèmetaarten – dat dan weer wel. Ik herken er twee die ik laatst ook zelf geïnterviewd heb voor mijn eigen kookboek, van de ene wist ik het, van de andere trouwens niet.
Ruzie in de keuken
‘Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.’ Grmpfh. Feit blijft dat wij dames nog altijd het vaakst in de keuken te vinden zijn. Hedy d’Ancona weet in haar inleiding meteen al de vinger op de zere plek te leggen: ‘In al die gezellige keukens wordt heel veel afgeruzied’. Koken is namelijk een bron van onenigheid tussen partners zolang de eerlijke verdeling tussen binnen- en buitenhuis werk nog ruimschoots te wensen overlaat. Maar in de rest van het boek geen onvertogen woord. Wel veel gemijmer over vroeger en moeders pappot. En over wel of niet vegetarisch, kennelijk een stokpaardje van de auteurs.
Chocoladepudding
Lijstjes met favoriete keukenattributen, kookboeken en wijn komen langs, waarbij er trouwens verrassend veel vrouwen niet blijken te drinken. Nee, dan Annemarie Oster, die veel tijd doorbracht in een ‘pleegezin’ (sic!) en tegenwoordig graag mooi de tafel dekt. ‘Dan realiseer ik me tot mijn schrik dat ik geen kristallen glazen heb en geen zilveren kandelaars, maar dat gevoel ebt al drinkend snel weg.’ Wist je dat Alexandra Radius als kind alleen maar chocoladepudding at? En dat Chris Nietvelt altijd hagelslag – nota bene onze vaderlandse trots en glorie – meeneemt uit België? En oja, televisiepersoonlijkheden hebben het waarempel niet eenvoudig; zonder uitzondering vermelden ze over de NOS-kantine: ‘daar wordt een mens bepaald niet vrolijk van’.
Exquise getut
Van dit boek word je ontegenzeggelijk wel vrolijk. Het is simpelweg een heerlijk leesboek vol sappige quotes (van ‘Ik heb vijf kinderen grootgekookt’ tot ‘Ik ben niet van dat exquise getut’) waar je oeverloos in blijft bladeren. Elke geïnterviewde mocht drie recepten inleveren, en dat is uiteraard een ongecoördineerde ratjetoe geworden. Veel familierecepten (diverse stamppotten, heel veel soep, oma’s chocoladetaart, grootmoeders Reibekuchen), persoonlijke herinneringen (after concert borscht van Valery Gergiev) en anderszins favorieten met een verhaal (‘verstandige citroensorbet’). Toch blijf ik het veel meer een leesboek dan een kookboek vinden.
Kokende Mannen
Saillant detail is dat de voorganger van dit boek, Kokende Mannen, uitkwam bij een andere uitgeverij, namelijk Balans. Kennelijk was het daar toch teveel een vreemde eend in de bijt, want de auteurs zijn intussen overgestapt naar kookboekenuitgeverij Inmerc. Ook het prijsverschil is opvallend: de mannen doen 15 euro, de vrouwen 24,95. Volgens Balans zijn de mannen intussen eenvoudigweg afgeprijsd, volgens Inmerc komt het door het verschil in uitvoering. ‘Het vrouwenboek is groter, dikker, met stofomslag en in fullcolour’. Het inderdaad kloeke boek is omhuld door een papieren cover die je blijkt te kunnen uitvouwen tot een poster met alle damesportretten. Geen idee wat je daarmee zou moeten – een keukenkastje mee beplakken? – maar kek is het zonder meer.
Morgen een recept van Annet Malherbe uit het boek! Onee, morgen is het voetbal, dus gehaktballendag. Overmorgen dan.
Henriette Klautz & Erna van den Berg, foto’s Eddy Posthuma de Boer, Kokende vrouwen – 52 openhartige gesprekken over koken en carrière, uitgeverij Inmerc, ISBN 9066119667,
€ 24,95