De vlag kan uit, de champagne ontkurkt. Na een kleine 150 uur nijver typen, koken en researchen is ‘ie af: de Culinaire Kalender 2009. Pas vanaf donderdag 1 januari 2009 valt ‘ie te bescheuren, elke dag een kakelvers blaadje. Oftewel 365 dubbelzijdige pagina’s vollekkere recepten, snel voor doordeweeks en wat uitgebreider in het weekend. Aangevuld met vermakelijke anecdotes, malle culinaria, zinvolle productinformatie en handige kooktrucs. Een slordige 70.000 woorden voor slechts €13,95. Een koopje, toch?
Geen zilveruitjes
De voorgaande zes edities werden elk jaar volgepend door mijn illustere Volkskrantcollega Onno Kleyn, maar die kon dit keer wel wat hulp gebruiken. Ik mocht vrijuit gebruik maken van zijn teksten en recepten, maar kreeg verder geheel de vrije hand. Hij kreeg wel vetorecht, maar afgezien van een kennelijk onacceptabele pot zilveruitjes en een al te dubieus Italiaans spreekwoord heeft hij daar tot mijn grote vreugde geen gebruik van gemaakt. Uiteindelijk is het een mooie mix geworden, al zeg ik zelf. Een beetje van mezelf en een beetje van Mag… eh, Onno.
Oplettende lezer
Aanvankelijk hebben we nog overwogen of we overal kleine K-tjes of O-tjes bij moesten zetten, maar nee. De oplettende lezer mag lekker helemaal zelf uitvinden of dat recept van die gevulde vis nou van Onno of Karin is, en wie o wie van de twee er in Cambodja leerde loempiavouwen. Een leuke puzzel die nog eens extra bijdraagt aan de lezersvreugde, stel ik mij zo voor.
Sinterklaas
Vanaf aanstaande maandag gaat een corrector ermee aan de slag om eventuele foute d’s en t’s eruit te halen (geeneen mag ik hopen!), en vervolgens mag de vormgever zich ermee gaan vermeien. Om ruimschoots op tijd te zijn voor de sinterklaasverkopen moet de kalender naar verwachting vanaf september in grote stapels in de winkel liggen. Maar wees niet bevreesd, tegen die tijd ga ik je er heus wel weer aan herinneren.
Hoe ging het verder? Dat lees je hier.