‘De tijd van de copieuze maaltijden met loodzware roomsausen, waarbij ieder na uren tafelen bolrond de dis verlaat, is definitief voorbij.’ Aan het woord zijn de auteurs van het kookboek Gezonde Gastvrijheid, de overbiddelijke dames Lucrèce Wellekens en Céline van Hauwermeiren. De eerste is traiteur, de tweede diëtiste en ‘ligt mee aan de basis’, lees ik op de achterflap. Dat zullen we maar niet letterlijk nemen. Liggend eten deden de Romeinen weliswaar volop, maar echt bevorderlijk voor de spijsvertering was dat niet. Enfin, terug naar het boek. We dienen gezond te eten, maar we willen wel gastvrij blijven en mensen uitnodigen. Het leven moet ook een beetje gezellig blijven, tenslotte. Dat treft, dit kookboek is gewijd aan ‘lekker, licht, gezond en gezellig’.
Koolhydraten en eiwitten
Recepten zonder al te veel boter en suiker, hoofdgerechten van een beschaafde 400 calorieën per persoon en overal staat keurig de energiewaarde bij vermeld. Ik word daar altijd een tikje nerveus van. Wil ik weten dat er in 100 ml herfstminestrone 3,6 gram eiwitten, 1,6 gram vetstoffen en 6,4 gram koolhydraten zitten? Er staat dan ook nog bij dat een portie 250 ml is, dus als je je persoonlijke score wilt weten, moet je alsnog gaan rekenen. Enfin, doorgewinterde Sonjabakkeraars doen waarschijnlijk de hele dag niks anders.
Buffetten met boodschappenlijst
Veel bouillon, magere kwark van nul% en met mosterd en kwark aangelengde mayo. Het suikerveto is wel jammer, nu is bijna overal aspartaam door gegooid, daar moet je van houden. Maar het staat eenieder natuurlijk vrij om dat lekker te vervangen door gewone suiker. Tussen alle recepten door ook een aantal menu’s en een handige serie buffetten voor 10 personen. Het herfstbuffet met 11 gerechten kost u 3 uur en 45 minuten en de complete boodschappenlijst staat er ook al bij. Kijk, da’s nou handig. Laat maar komen die hongerige meutes.
Pompelmoes en poulardes
De algemene indruk van het boek is licht en luchtig. Zowel de ingrediënten, de gerechten, de mooie foto’s als het taalgebruik. Veel verkleinwoorden (wortelblokjes, ananasfrietjes, soepje, sausje) maar gelukkig, tussen de snoeproze salade en staafjes van fazant doemt ook ineens een stoere everzwijnfilet met pindasaus op. Het Vlaams is voor Nederlanders altijd weer vrolijkmakend. Grapefruit is een pompelmoes, er zijn princessenbonen, raketsla en poulardes. Alleen, wat is zurkel?
Op elke pagina staat een happy quote, in het Engels, Frans of Nederlands. Niet over ongegeneerd uitgebreid tafelen, nee zeg, over geluk, liefde en vriendschap. Van Erasmus tot La Rochefoucauld, maar het blijft een tikje zijig.
Deskundologen
Achterin het boek tenslotte wat deskundige adviezen van professoren. En niet de minsten. Een endocrinoloog, gastro-enteroloog, gynaecoloog, pneumoloog, hematoloog, cardioloog en zelfs een diabetoloog. Leef je langer en fitter door een gezonde voeding? Het antwoord van alle logen is een volmondig ‘ja’. En je gaat er ook nog eens minder van snurken en transpireren, schijnt.
Lucrèce Wellekens & Céline van Hauwermeiren, Gezonde gastvrijheid, lichte menu’s en buffetten voor elk seizoen, € 29,95, uitgeverij Standaard, ISBN 9789002223358