Het recept van vandaag komt uit het kookboek Moro Londen van Sam & Sam Clark waar ik het gisteren over had. Deze knalpaarse bietengazpacho is perfect voor warm weer, want je serveert hem ijskoud. Ik heb het recept wel ietsje aangepast, want eigenwijs als ik ben vond ik de Clarkmethode toch een tikje omslachtig. Dat kan veel korter. Enfin, wie de originele versie wil maken, kijke in het boek op pagina 8.
Nodig voor 6 personen:
750 g smaaktomaten (bijv. Tasty Tom)
350 g rauwe bietjes, geschild
1 groene paprika
1 komkommer, geschild
1 kleine rode ui
2 knoflooktenen
1 oudbakken witte boterham
3 el rode-wijnazijn
3 el olijfolie
Veel zout en peper
Snij tomaten, paprika, gepelde ui, gepelde knoflook, geschilde bietjes, geschilde komkommer en het brood in grote stukken. Doe alles in de keukenmachine met azijn en olijfolie plus royaal zout en peper. Maal alles fijn. Proef en voeg eventueel nog olie, azijn, zout of peper toe. Vanwege de rauwe bietjes is de structuur nog vrij korrelig. Ik heb de soep daarna nog door een roerzeef gehaald (een eenvoudig gevalletje, voor weinig geld te koop bij huishoudzaken) en toen was ‘ie perfect. Nog steeds een tikje rul, maar dat is juist wel robuust. Een paar uur in de koelkast door en door koud laten worden en dan in glazen schenken.
Tja, en toen ben ik natuurlijk helemaal vergeten om een foto te maken…