‘Lust ik niet!’ Welke ouder kent (en vreest) deze kreet niet? Smaaklessen op scholen zijn de nieuwste trend in een poging om het tij te keren. Door kinderen op een speelse manier te laten proeven, ruiken, voelen en zien, worden ze zich bewuster van gezonde voeding. Hopen we. Ik heb onlangs voor ELLE Eten verschillende smaaklessen bijgewoond, en vanavond kun je een smaakles zien op de Amsterdamse televisie. Het is ‘s ochtends vroeg op een Amstelveense basisschool. Ik had een woeste horde stuiterballen verwacht, maar 26 bepantoffelde tienjarigen, inclusief twee met Burberry-sjaaltje, zitten muisstil te wachten terwijl kok Edgar Buhrs in vol ornaat bezig is met de voorbereidingen voor de smaakles. Zoet, zuur, zout en bitter water komt langs in plastic bekertjes, maar ook melk die lijkt te smaken naar aardbei en banaan, terwijl het slechts rode en gele kleurstof blijkt. Wat is het verschil tussen verse (krak!) worteltjes en die uit een potje, tussen boerderijkaas en plastic fabriekskaas, tussen koetjesreep en Callebout met 75% cacao? Al muizenhapjes nibbelend wordt er druk overlegd en gediscussieerd, de meningen zijn verdeeld. Vooralsnog staan het verse worteltje, de fabriekskaas en vooral de koetjesreep op voorsprong. Alle vingers gaan verlangend de lucht in als er twee assistenten nodig zijn voor het maken van mayonaise. ‘Meester, meester!’ klinkt het smekend. Na heel lang kloppen valt het resultaat de meesten toch een beetje tegen. Hoe de kok ook z’n best doet door het etiket met alle toevoegingen voor te lezen, de gele klodder uit de grote tube is toch veruit favoriet.Vanavond kun je op de Amsterdamse televisiezender AT5 in het programma Eten met Bianca een smaakles zien met chefkok Edgar Buhrs. Uitzending om 19.00 uur (plus diverse herhalingen later deze week). Of lees mijn reportage in de eerstvolgende ELLE Eten (nummer 3/2008).