Hap, slik, weg. Je staat er niet bij stil dat zulks niet iedereen gegeven is. Een opvallend boekje dat net uitkwam is helemaal gewijd aan recepten speciaal voor mensen met slik- en kauwproblemen: Als eten even moeilijk is. Of het nu gaat om recent pijnlijk bezoek aan tandarts of, o gruwel, kaakchirurg, ouderen met gebitsproblemen of kankerpatiënten. Een kookboek vol makkelijk gepureerde dingen, ik geef het je te doen om al die prutjes appetijtelijk op de foto te krijgen, maar dat is wonderbaarlijk gelukt.
Fotogenieke paprika’s
In vrolijke duo’s en trio’s lachen de mooie glaasjes, bakjes en schaaltjes je tegemoet. Dan moet je natuurlijk denken aan soepen en smoothies, maar ook hutskool, stamppot en macaroni. Salades en mousses, zoals eentje met broccoli, citroen en gember. Zelfs lamsbout uit de oven (weliswaar in kleine stukjes) en soufflés komen voorbij. Mijn favoriet zijn de paprikarolletjes met erwtenpuree: slechts drie ingrediënten en ze zien er beeldschoon uit.
Rare titels
Alleen de titels zijn soms een tikje eigenaardig half-vetgedrukt vormgegeven. Er is een Verse tomatensoep, maar een Koude komkommersoep. Scampi-tomatensalade met dillesaus, maar Venkel-sinaasappelsalade. En dan staat Venkel ook nog eens helemaal eenzaam links op de pagina, sinaasappelsalade helemaal rechts. Enfin, er moet iets te kniesoren zijn, nietwaar?
Door een rietje
Het boekje is ontstaan in samenwerking met de Stichting Klankbord die opkomt voor patiënten met kanker in het hoofd- en halsgebied. Naast een kookboekenauteur (Thea Spierings) kwam er ook een gespecialiseerde diëtiste aan te pas. In de inleiding wordt onderscheid gemaakt in dikte-categorieën van het gerecht, variërend van 1 (gemalen) tot 4 (kan door een rietje). Bij elk recept staat of het 1, 2 of 3 is (4 heb ik niet kunnen ontdekken). Het enige wat wellicht verwarrend is zijn de menu’s aan het eind van het boek. Er is een Menu 1, 2 en 3, maar die corresponderen dan weer niet met de diktecodes.
Thea Spierings, Als eten even moeilijk is, uitgeverij Miller, € 12,95