Het is werkelijk niet te geloven. Hoe doen ze dat toch? De Engelsen hebben op het moment niet één, maar twee dagelijkse kookprogramma’s die mij aan de buis kluisteren. Totaal verschillend, allebei verslavend leuk, goed gemaakt, pure culi-entertainment van het hoogste niveau. De ene met amateurkoks die restaurantje willen spelen (Recipe for Success), de andere met gerenommeerde superchefs (Great British Menu). Morgen meer over de amateurs, vandaag maar even over de profs. Vanavond begint alweer de derde serie (of eigenlijk de vierde, als we de speciale kersteditie meetellen) waarin de crème de la crème van de Britse cuisine tegen elkaar strijdt om uiteindelijk een viergangenmenu te mogen koken.
Heston Blumental
In de eerste serie van GBM ging het om een banket voor de jarige Queen Elisabeth, in de tweede serie om koken in het hol van de leeuw: Frankrijk. Gisteravond was alvast een terugblik, en die smaakte nu alweer naar meer. Vanaf vanavond gaan ze echt van start met koken. Gerenommeerde superchefs die al tongue in cheek de sterren van de hemel koken en elkaar de loef af proberen te steken. En wat is het uiteindelijke doel dit keer? Niets minder dan modern British food for the 21st century. Oftewel een eigentijds viergangendiner voor een gezelschap van global gourmets in aanwezigheid van gastheer annex moderne gastro-superheld Heston Blumenthal.
Augurk
En dat alles bovenin The Gherkin, de 180 meter hoge glazen eyecatcher in Londen in de vorm van – inderdaad – een zure bom. Nieuw in deze serie is dat jurylid Mathhew Ford eerst het hele land doorreist om in alle 7 regio’s bij 4 chefs te gaan eten, waarna er 2 worden uitgekozen om mee te mogen doen in het programma. Hij zat zich nu al zichtbaar te verkneukelen op 28 ongetwijfeld memorabele etentjes. De enige die een beetje sneu keek was Heston Blumenthal, hij vond het duidelijk jammer dat hij niet zelf mag meekoken.
Great British Menu, elke werkdag van 19.30 – 20.00 uur op BBC2