Officieel was ze al een tijdje met pensioen, maar de geraniums (geraniumjam, geraniumtaart, geraniumstoofschotel à la greque) gingen kennelijk vervelen. Dus Delia is back! Dan heb ik het natuurlijk over Delia Smith. De keurige Engelse dame met recepten die nooit en te nimmer kunnen mislukken. Die verbazingwekkende trucs heeft, zoals bechamelsaus waarbij je alle ingrediënten doodleuk in één keer in de pan kiepert. Maar die ook de hele culiwereld over zich heen kreeg toen ze ooit op televisie voordeed hoe je een ei moet koken. Haar nieuwe televisie-serie bij de BBC heet eenvoudigweg Delia en valt samen met de verschijning, twee weken geleden, van haar nieuwe kookboek How to Cheat.
Een prachtig groot boek met half-doorzichtige kaft, vol snelle recepten met behulp van kant-en-klaaronderdelen. En dan moet u niet denken aan dubieuze zakjes en pakjes vol E-nummers waar complete volksstammen hier te lande wekelijks hun boodschappenkarretje mee vullen, maar vooral aan diepvriesdingen. Veel producten zijn trouwens alleen in Engelse supermarkten te krijgen, dus de vertaler van het kookboek zal er nog een flinke dobber aan hebben. Enfin we gaan het zien vanavond. Naar verluidt iets met aardappels. Zonder schillen uiteraard. Delia: ‘This is not how to cook. It’s how to cook when you’re busy.’
Delia, 6 afleveringen op maandag van 21.30 – 22.00 uur op BBC 2.