(4 personen) / vegetarisch
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 15-20 minuten
Ook in de winter kun je volop variëren met groente. Neem nou koolrabi: een heerlijk, klein, bleekgroen kooltje dat smaakt naar zoete radijsjes. Zeer geschikt om soep van te maken. De grove mosterd zorgt voor een beetje pit. Last but not least: een echt snelklaarsoepje.
Nodig:
3 koolrabi’s (± 500 gr)
1 grote aardappel
1 ui
1 knoflookteen
2 kruidenbouillonblokjes
1 dl slagroom
2 el grove mosterd
bieslook
Klontje boter
peper & zout
- Snipper de ui en knoflook en fruit ze zachtjes in wat boter in een soeppan.
- Schil intussen de koolrabi en aardappel en snij ze in blokjes.
- Spoel af onder de kraan. Doe ze bij de ui.
- Voeg 1 liter water toe, de bouillonblokjes en zout en peper. (Of neem natuurlijk zelfgemaakte groentebouillon.)
- Kook zachtjes circa 15-20 minuten tot de groenteblokjes zacht zijn.
- Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine.
- Roer de mosterd door de soep.
Serveren:
- Verdeel de soep over borden of kommen.
- Giet een scheutje room in het midden en trek er met de achterkant van een lepel een stervorm in.
- Strooi er fijngeknipte bieslook over.
TIPS:
Die groene sliertige bladeren kun je trouwens ook gewoon meekoken. En dat schillen, is dat echt nodig? Je kunt het ook achterwege laten, maar dan moet je de soep daarna wel heel goed pureren, want de schil zorgt voor draderige flubbels in je soep. Met een staafmixer krijg je dat niet getackeld. Wel met een krachtige blender of de ouderwetse roerzeef. Geen bieslook in huis? Peterselie is ook altijd goed.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!