Vandaag een bijzondere hekkensluiter voor de de allerlaatste aflevering van de foodbloggersmarathon. Ronald de Nijs schrijft met onnavolgbare ijver en speurzin elke dag een heel weblog vol met culinaire nieuwtjes: Zestz. Ik interviewde hem al eens eerder hierover. Maar hoewel zijn hele weblog gewijd is aan lekker eten, schitteren de recepten door afwezigheid. ‘Er zijn al zoveel blogs met recepten, ik had en heb niet het gevoel daar iets aan toe te kunnen voegen,’ aldus Ronald. Maar omdat hij in deze serie niet mag ontbreken, mag hij bij wijze van uitzondering een favoriet recept uit de collectie van Koken met Karin uitzoeken. Vijgen uit de oven. Volgens Ronald ‘eenvoudig, smakelijk en elegant’. En hij mag meteen onthullen wat er de komende tijd allemaal gaat veranderen op Zestz.
Recept
Ronald: ‘Jaren geleden kon ik een hele dag in de keuken staan. Maar daarvoor ontbreekt het me tegenwoordig, spijtig genoeg, aan tijd. Zeker sinds de start van Zestz. Toch wil ik wel zelf koken, want kant-en-klaar…Gelukkig zijn vele recepten snel gemaakt. Zo ontdekte ik vorig jaar het Koken met Karin recept voor vijgen uit de oven. Dit voorgerecht kan steevast op lovende woorden van m’n gasten rekenen. Het is eenvoudig, smakelijk én elegant.
Waarom foodblogger?
Ronald blogt sinds 2005. Zoals gezegd niet met recepten. Ronald: ‘Maar sites met foodnieuws voor mensen die van lekker eten houden, tja, die waren er nog niet. Ik zag daar in 2005 m’n kansen liggen. Bovendien sloot het mooi aan bij m’n dagelijkse werk als eindredacteur.’Hij vindt zichzelf echte informatiejunk. Lees alles wat op m’n pad komt. Met één doel: het vinden van de leukste foodberichten voor Zestz. Elke dag weer. Eerlijk is eerlijk, het vullen van de site is veel werk. Maar er staat ook
heel veel tegenover. Zo denk ik bijvoorbeeld nog met genoegen terug aan een persdiner waarbij het nieuwste boek van de in Londen woonachtige Italiaanse chef-kok Giorgio Locatelli werd gepresenteerd.
Toekomstplannen Zestz
Zestz gaat een beetje veranderen. Ronald: ‘Niet langer zullen alle berichten door mij geschreven worden. Heel blij ben ik met de bijdragen van foodblogger Alice de Jong. Lezers zullen dit jaar regelmatig boekbesprekingen en stukjes over boekpresentaties van haar hand op Zestz voorbij zien komen. Een andere verandering is dat de site vanaf medio februari een andere look and feel krijgt. Wat en hoe houd ik nog even geheim. In elk geval zullen er nu plaatjes bij de berichten komen.’
Favoriete blogs?
‘Tja, ik scan dagelijks vele sites. Daar horen ook die van collegafoodbloggers bij, zoals Foodlog en Eetschrijven. Aan het eind van dag lees ik vaak nog een stuk van David Lebovitz, een American in Paris. Hij schrijft al sinds april 2005 over eten, maar ook over z’n leven in Parijs, over fantastische bakkers, restaurants… Dan wil ik zo naar de lichtstad verhuizen. Na dergelijke overpeinzingen stap ik meestal in bed. Morgen is er weer een dag.’