We naderen het eind van de foodbloggersmarathon en komen nu uit bij de bijzondere gevallen. Cuno van ‘t Hoff is bijvoorbeeld geen food-, maar een wijnblogger. Hij heeft zijn automatiseringsbedrijf van de hand gedaan om zich helemaal op zijn wijnpassie te storten. Via zijn eigen weblog Wijnsuggestie.nl, maar ook in diverse media, zoals bijvoorbeeld zijn rubriek in Playboy. Ook schrijft hij voor het masculiene weblog Cheffen.nl, waar zijn favoriete recept vandaan komt: ikan pepesan oftewel geurige zeebaars in bananenblad. En wat drinken we bij zo’n pittig visje?
Recept Ikan pepesan
Omdat de wijnsite van Cuno zelf wel recepten heeft, maar momenteel onder constructie is, speelde hij leentjebuur bij zijn Cheffen-collega’s Ginger & Spice, ‘de smakelijkste tropische ontdekking in foodwebloggendnederland sinds de opleving van de platte peterselie.’Aldus Cuno. ‘Ze schrijven niet zo heel vaak recepten. Maar als ze die schrijven dan zijn deze van een ongekend prikkelend niveau. Ze (de gerechten) zijn te heet om op te eten en te lekker om aan je voorbij te laten gaan. De all time favourite in de Van ‘t Hoff Residence is de Ikan Pepesan.
Wijntip
Natuurlijk wilde ik wel een wijntip bij dat hete visje. Cuno: ‘Het is zo heet, dat hier eigenlijk met het bereiden simultaan de kurk uit een ijskoude fles Verdelho vliegt. De Verdelho druif wordt oorspronkelijk voor de zoetige madera wijn in Portugal gebruikt. Maken ze er een droge van, zoals ze dat onder andere goed in Australië kunnen, dan is ie aromatisch en waanzinnig verfrissend, met mooie zuren die staan als een huis. Of beter, als een pagode, in dit geval.’
Waarom blogger?
Op mijn vraag ‘Sinds wanneer ben je blogger?’ volgde het antwoord: ‘Hoe lang bestaat internet al…?’ Omdat er al zoveel websites over eten zijn, is hij er een over wijn begonnen: Wijnsuggestie.nl want van bier ga je boeren… Maar natuurlijk vooral omdat het zijn vak en passie is. ‘En natuurlijk omdat er zoveel onzinnig over wijn werd geouwehoerd. Heel veel hoogdravend geleuter, terwijl, hey waar gaat het nou om? Om lekkere wijnen, toch? En niet over ‘kijk mij eens interessant 35 aroma’s kunnen onderscheiden’, aldus Cuno.
Makeover met nieuwe wijnschrijvers
Overigens krijgt Wijnsuggestie.nl op dit moment een complete makeover. De site is al een tijdje op de schop. Cuno: ‘Dat komt door de allerbeste wijngids van het jaar die ik momenteel aan het schrijven ben en de overgang naar nieuwe techniek. Aanstaande vrijdag gaan we opnieuw open. Maar dan wel even heel spectaculair. Ondermeer met een wervelend fris nieuw team schrijvers. Waarin, ondermeer twee zeer vooraanstaande sommeliers uit Nederlandse sterrenzaken zitten die als ‘the men inside’ gaan berichten. Een bekende scherpgepende wijncolumnist, een fijne wijnhandelaar die over alledaagse wijnen gaat schrijven. En ik zelf, ik ga verder met wat ik deed. Maffe, leuke, interessante en soms misschien verrassende verhalen uit de doldwaze wereld van de wijn schrijven.’
Favoriete weblog
Cuno: ‘Het zou toch gek zijn als mijn eigen weblogs niet eens favoriet bij mezelf zouden zijn. Daarom mijn favorieten: Wijnsuggestie en Cheffen. Maar ik kan ook intens genieten van Meneer Wateetons met zijn vele “oh shit” momenten, ranzige koelkast en onwillige echtgenote. Maar vooral van z’n heerlijke teksten. Lekker down to earth, quasi intellectuele foodweblogs hebben we al genoeg.’