Hij is gek op wijn én op eten, vormt de helft van het Eetteam in HP/De Tijd ‘dat verslag doet van het reilen en zeilen van de nationale en internationale gastronomie’, schrijft elke week in Het Parool, regelmatig in allerlei andere bladen en sinds kort elke dag op zijn eigen weblog: bestewijnen.blogo. Dan heb ik het over de grootmeester van de supermarktwijn-onder-de-vijf-euro, Harold Hamersma. Ook deze collega wilde wel meemarathonnen. Hij is helemaal klaar met de grote hoeveelheden ‘schuimgerechten’ die in navolging van El Bulli de Nederlandse restaurantborden overspoelen, en kiest daarom als favoriete recept voor een gegarandeerd foamloze creatie van voormalig Inter Scaldes-chef Maartje Boudeling.
Recept
Harold is met stip de jongste blogger van deze marathon, namelijk pas sinds 29 december 2007. Daarom is het hem vergeven dat hij nog geen recept online heeft. Wel eentje uit een kookboek, dat hij speciaal voor de gelegenheid voor me overgetypt heeft, zodat ik het online kon zetten. Het komt uit Koken tussen de Scheldes uit 1987 en heet voluit Salade tiède aux goujonnettes de sole et à l’avocat, oftewel: Lauwe salade van avocado met gebakken tongreepjes. ‘Klinkt truttig, maar is top!’ aldus Harold, ‘Het is al 20 jaar oud, en wij eten het regelmatig.’ Maar dan willen we natuurlijk ook weten wat we daar het beste bij kunnen drinken. Hier vind je zijn wijnadvies.
Waarom foodblogger?
Harold: ‘Ik ben ermee begonnen omdat ik niet voldoende ruimte heb in de gedrukte media waarvoor ik schrijf plus de boeken die ik publiceer. Een aantal lekkere wijnen kan ik met mijn blog dus toch in de spotlights zetten, veelal gecombineerd met een bijpassend gerecht.’
Favoriete blog
‘Mijn favoriete weblog is van Decanter, het Engelse wijnblad dat mij ook voortdurend bestookt met “breaking news”. Zo hoef ik nooit iets te missen.’