Gerrit Jan Groothedde alias de Eetschrijver heeft ook al moeite met het kiezen van zijn favoriete recept voor deze Foodbloggersmarathon (‘O hemel. Vraag eens aan een moeder welke van haar kinderen ze het liefst heeft?’). Hij broodschrijft al vele jaren, maar eetschrijft op persoonlijke titel sinds 2006, toen ik hem ook al eens het hemd van het lijf vroeg. Na ampel beraad valt de keuze uit de vele, vele recepten uiteindelijk op een maaltijdsalade die luistert naar de illustere naam Chicado Salad.
Recept
Na erg veel wikken en wegen kiest Gerrit Jan ‘dan maar’ voor de Chicado Salad, een samentrekking van chicken en avocado. ‘Een verrukkelijke maaltijdsalade die ik erg vaak maak, die heel makkelijk is en toch een feest van noot- en rooksmaken en verschillende structuren, winter en zomer lekker. Helaas heb ik er geen foto van: het is echt verschrikkelijk hoe vaak ik gewoon vergeet mijn eindresultaten even vast te leggen.’
Nagekomen bericht van Gerrit Jan: ‘Nu ik de marathon zo een tijdje volg en kijk naar al die foto’s van creaties, vond ik dat ik toch ook niet achter kon blijven.’ Dus sprong hij zelf achter het fornuis en maakte de salade én een foto (‘al ben ik dan geen geweldige fotograaf…’). Daarom bij deze in volle glorie:
Waarom foodblogger?
Gerrit Jan: Op 10 maart 2006 postte ik het eerste stukje op Eetschrijven, al moet ik eerlijk zeggen dat ik pas op 15 juni 2006 de regelmaat had gevonden. Ik ben begonnen omdat ik zin had om buiten mijn reguliere broodgeschrijf eens helemaal op persoonlijke titel los te gaan, een instant-podium te geven aan alle losse ideetjes die in me opkwamen, en zo meteen een vitrine te creëren voor wat ik als broodschrijver allemaal voor mogelijkheden heb. Ik dacht (en dat lijkt in de praktijk ook zo te zijn) dat ik toch een iets ander verhaal te vertellen had dan andere eetsites: een wat andere invalshoek, de nodige humor en relativering, een mix van recepten, technieken, experimenten, beschouwingen en kritiek. Ik hoop daarbij natuurlijk dat het potentiële opdrachtgevers opvalt hoe geweldig gedisciplineerd ik elke werkdag weer een stukje plaats: ik geloof dat ik in anderhalf jaar nog maar een handvol keren verstek heb laten gaan.’
Foodblog van het jaar
En waarom gaat hij er voorlopig nog mee door? ‘Nou, niet alleen omdat ik het gewoon nog steeds heel leuk vind en omdat ik echt enorm veel leuke reacties krijg, maar nu dus ook omdat ik dat als Foodblog Van Het Jaar (daar ben ik echt ontzéttend trots op) gewoon aan mijn stand verplicht ben. :-)’
Favoriete blog
‘Gelukkig een makkelijker vraag dan de eerste. Er zijn handenvol foodsites waarop ik uiteraard vrijwel elke dag wel ga kijken. Maar een blog buiten the usual suspects om waar ik zowat dagelijks te vinden ben is het blog van Max Dohle, Blog 2.0. Max is een verbijsterende veelschrijver en eigenlijk altijd de moeite waard. Bovendien is hij degene die mij heeft geïntroduceerd in de blogosphere (hij is dus indirect verantwoordelijk voor Eetschrijven): ik was op zijn vorige blog en in een vorig bloggersleven nog een paar maanden zijn sidekick. Een hele eer, achteraf.’