Ik ben zojuist weergekeerd van een rondje over de boekenbeurs Vers voor de Pers. Op zoek naar alle nieuwe kookboeken die komend voorjaar gaan verschijnen. Dat viel tegen. Kookboeken zijn meer iets van het najaar. In de lente hebben mensen kennelijk wel wat anders aan hun hoofd dan kookboeken inslaan, dus de uitgevers houden zich rustig. Maar al speurend kwam ik gelukkig toch nog wat tegen.
Kids & Hollands
Uitgeverij Veltman (voor het allereerst op de beurs) komt met wat leuke kinderboeken. Nieuwe kindertaarten met 50 taarten in de vorm van leeuwen, voetbalvelden en prinsessenpaleizen, plus Feestelijke hapjes voor kinderen, van kekke koekjes tot gezond spul om uit te delen op kinderpartijtjes. Maar ook een lekker groot Nederlands kookboek van Janny de Moor met daarin alle vaderlandse klassiekers. Iets vergelijkbaars vinden we bij uitgeverij Miller, daar heet ‘ie Heerlijk Hollands en is de auteur Thea Spierings. Ook hier de nationale keuken in de hoofdrol, van hazenpeper tot blote billetjes in het gras, maar dan inclusief moderne variatietips. Van dezelfde auteur verschijnt in juni overigens ook Het grote Groentekookboek, van andijvie tot zuurkool, van wokken tot stomen.
Wijn & woorden
Uitgeverij Het Spectrum komt met een nieuwe, herziene editie van Will Jansen’s onvolprezen Culinaire Almanak (nu inclusief natuurwinkels, HEMA en Bijenkorf) en met een zomerwijnalmanak (alleen wit en rosé, maar wederom onder de 5 euro) van mijn nieuwe blogo-collega Harold Hamersma. Van Onno Kleyn komen geen kookboeken maar Culinaire reiswoordenboekjes uit, meteen maar drie stuks tegelijk, Frans, Italiaans en Spaans, in navolging van zijn drie succesvolle reiskookboeken.
Europese kids
Uitgeverij Gottmer kondigt een leuk Europees kinderkookboek aan, ff-en koken van Charlotte Borggreve en Gerda Hahn, die zich eerder al op het puberkoken stortten met ff koken. Nu is er een nog jongere generatie aan de beurt. Het boek staat boordevol foto’s van kommenuitlikkende kotertjes uit allerlei Europese landen, gefotografeerd toen ze afgelopen najaar met z’n allen stonden te koken in de keuken van het Amsterdamse Hilton Hotel.
Familie Ramsay
Uitgeverij Tirion lanceert Beautyfood (eten waar je ook nog eens mooi van wordt) van make-up artist Joke Glansbeek en twee boeken van de familie Ramsay. Mevrouw Tana Ramsay komt met Familiekeuken 2, inderdaad wederom met typische gezinsrecepten voor thuis. Manlief Gordon pakt het groots aan met 3*** Chef. Een ruim bemeten, nauwelijks te tillen boek met oogstrelende fotografie, straks verkrijgbaar in een ‘gewone’ witte uitvoering via in de boekhandel, maar ook te bestellen in een limited edition (500 exemplaren): een zwart boek in een aluminium omhulsel, en dat alles weer in een plexiglazen doos. Met je eigen naam erin gegraveerd én een handtekening van Gordon himself. Er ontstond zowaar een klein opstootje bij de stand toen de promotiemedewerkster het plexiglazen gevaarte voor het allereerst eerbiedig opende. De prijs is nog niet bekend, maar ‘het wordt waarschijnlijk wel boven de 200 euro’.Over prijzen gesproken: de prijs voor de leukste brochure gaat dit keer naar uitgeverij Verbum met deze spruitjescompositie. Alleen geven ze geen kookboeken uit maar thrillers. Kan ook lekker wezen.