Na alle informatie van de afgelopen week over vlees rijpen rijst onverbiddelijk de hamvraag: kun je nu zelf een biefstukje kopen en die pas een week of nog later opeten? Ja, mits.
Zo moet je om te beginnen een goede slager hebben, eentje die precies weet wanneer de koe geslacht is, dus geen slager die zelf zijn vlees al vacuümverpakt in stukken krijgt aangeleverd van de en geen idee heeft hoe lang het vlees al onderweg is. Vraag hem de biefstuk te vacumeren en een bewaaradvies. Dat hangt af van de slachtdatum van het vlees, maar ook van de temperatuur van je koelkast.
Koelkast
Het beste is een koelkasttemperatuur tussen 0 en 2°C, een koelkast met een nulgradenlade is ideaal. De gemiddelde koelkast staat op en 5-6°C afgesteld, dan gaat het ontwikkelen van bacteriën uiteraard sneller. Na het openen van het plastic moet je het vlees even op kamertemperatuur laten komen voor je het gaat bereiden, ook om de geur van het plastic te laten verdwijnen. Want nee, er is niks mis met het vlees!
Supermarktvlees
Ook een grappige constatering van Mikel Pouw van Nice to Meat: vlees van de supermarkt is vaak nog jong, dus kun je met een gerust hart eten tot na de THT-datum. Neem bijvoorbeeld Greenfields vlees. Razendvers, want maandag geslacht, zaterdag in de winkel, en volgens de verpakking een week houdbaar. Maar juist als je dat vlees even laat liggen, wordt de smaak alleen maar beter. Sterker nog, dan krijg je nog 35% over-de-datum-korting ook… 😉
Morgen: hoe kom je aan een goede slager?