(circa 40 stuks)
Bereiden: 25 minuten
In de oven: 15 minuten
Deze heerlijke koekjes zijn leuk om te maken en nog leuker om cadeau te doen in een mooi trommeltje. Van oorsprong zijn het Duitse koekjes, Spitzbuben genaamd. Wat gemalen hazelnoten zorgen voor een extra lekker deeg. In plaats van frambozenjam kun je natuurlijk ook andere jam nemen, maar rood is wel zo kerst-achtig.
Nodig:
250 g bloem
125 g boter
100 g suiker
60 g hazelnoten
1 klein ei
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
± ½ potje frambozenjam
poedersuiker
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Maal de hazelnoten fijn in de keukenmachine.
- Doe de gezeefde bloem, suiker, vanillesuiker, zout en ei erbij. Strooi de koude boter in blokjes erover. Maal kort tot een deeg. (Of meng alles met de hand natuurlijk).
- Meng snel met de hand tot een egale bal.
- Laat het deeg een uur in de koelkast opstijven.
- Rol het koude deeg in porties dun uit op een bebloemd vel bakpapier op het aanrecht.
- Steek er kleine vormpjes of gewone rondjes uit.
- Leg ze op een vel bakpapier op de bakplaat.
- Steek bij de helft van de koekjes ook in het midden een klein rondje uit met de appelboor.
(Je hebt nu ongeveer 3 bakplaten vol met ± 80 koekjes). - Bak ze in de oven in ± 10 minuten lichtbruin. Laat ze afkoelen.
- Besmeer de dichte koekjes aan de onderkant met een theelepel jam en plak de koekjes-met-gat erop.
- Bestrooi de bovenkant door een theezeefje lichtjes met poedersuiker.
- Bewaar in een koektrommel.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!