Heb je dat ook wel eens? Dat je niet uit een recept komt? Dat het er zo raar staat opgeschreven dat je geen idee hebt wat nu precies de bedoeling is? Dan komt dit nieuwe kookboek als geroepen. Kookschool – de klassiekers, heet het. Met daarin 80 recepten uitsluitend in stap-voor-stap foto’s. Het heet niet voor niets De klassiekers, want wat vinden we allemaal? Mayonaise, bechamel, pizza margherita, gebakken biefstuk, mosselen, gebraden kip, spaghetti met tomatensaus, crème brûlée en roerei. Maar ook recepten die wellicht in het land van herkomst (Frankrijk) een klassieker zijn, maar waar ik nog nooit van gehoord had. Zacht gekookt ei met kruidkoek? Pesto van pistachenoten? Tonijn op Tahitiaanse wijze?
Geen handen
Waar ik eerlijkgezegd ook nog nooit van gehoord had is de auteur. Maar ze heet Keda Black, woont in Griekenland en je kunt haar alle mogelijke culinaire vragen stellen (weliswaar in het Frans) via de website lefooding.com (inclusief luidruchtige Franse cafégeluiden). In het boek komt ze overigens niet in beeld, zelfs haar handen niet. We zien alleen beeldschoon gerangschikte ingrediënten plus snijgerei, kommetjes en pannen. Zelfs geen gasfornuis of oven, alleen een designerig klein vierkant inductieplaatje. Allemaal op een grijs-bruine danwel bruin-grijze ondergrond, waardoor het weliswaar mooi, maar ook een tikje keurig wordt, en ik zou bijna zeggen saai.
Sla in vier stappen
Altijd fijn om weer eens bevestigd te zien dat koken echt niet zo moeilijk is, kijk maar naar de gamba’s, ceviche of tajine. Dus waar wachten we nog op? De bijbehorende beschrijving is uitermate beknopt, de foto’s hebben de hoofdrol en spreken voor zich. De meeste gerechten hebben maar twee pagina’s nodig, sommige vier. Hilarisch simpel wordt het soms ook. Neem bijvoorbeeld de ‘Echt groene salade’. Op de linkerpagina een grote foto met de groener-dan-groene ingrediënten. Rechts vier stap-voor-stapfoto’s. Foto 1: sla in centrifuge. Foto 2: deksel erop. Foto 3: drooggeslingerde sla in centrifuge. Foto 4: sla in slaschaal. Tja.
Keda Black, Kookschool – de klassiekers, uitgeverij Inmerc, € 22,50
P.S. Lees ook de recensie van Kookschool Italiaans.