Rudolph van Veen is na zijn jarenlange flamboyante optreden in Life & Cooking een beetje uit beeld geraakt. Een eigen kookprogramma op televisie mocht eerder niet lukken, maar inmiddels heeft hij zijn come-back gemaakt in het zondagmiddagprogramma The Taste of Life. Daarin reist Rudolph de wereld rond en praat hij met chefkoks maar ook de lokale bevolking over hun culinaire gewoonten. Dubai, Sjanghai, New York, Honolulu, Barcelona, Parijs en Kaapstad liggen zoal op de route. Het is dan ook meer een reisprogramma dan een kookprogramma. Er wordt weliswaar gekookt, ook door Rudolph zelf, maar dat lijkt gezien het razend tempo slechts bijzaak. Met de stopwatch erbij: een compleet gerecht binnen 48 seconden. Zelfs de commercial (met diezelfde Rudolph dolblij in een keuken van sponsor Miele) duurt langer.
240 dollar diner
Vorige week viel ik halverwege de aflevering over San Francisco, waar de organic tomaten 4 dollar per pond doen, aldus een kwekende ex-landgenoot met inmiddels sterk Amerikaans accent. Dan zou ik als Hollandse tomatenteler ook eens gaan denken aan emigreren. Verder mocht hij een vorkje prikken bij ‘het beste restaurant van Amerika’, The French Laundry, waar voor 240 dollar een negen-gangendiner geserveerd wordt. Zo te zien kreeg onze Rudolph er eenzaam aan een tafeltje slechts drie voorgeschoteld, weliswaar wel steeds op vier op elkaar gestapelde borden tegelijk, dus toch mooi twaalf bordjes.
Appeltaart
Hij ging met een prachtig appeltaartje op bezoek bij een of andere dame, maar over die taart zelf kwamen we helaas niets verder te weten. Maar op de website staat ‘ie wel, zag ik net, inclusief bereidingsfilmpje, zowaar tien hele minuten lang. De bedoeling is om het programma en de website op termijn ook uit te breiden met een tijdschrift, kookcursussen, kookboeken en evenementen.
Zachte g
Alleen die licht zeurderige zachte g van Rudolph, daar moet je van houden. Onnavolgbaar zoals hij ‘gaar gegrilde groente op een goudgeel gebakken pizza’ uitspreekt. En is er soms een styliste mee op reis? Rudolph met een zwart-wit chokertje om de hals, brrrr. Zijn gekleurde harenfase, daar is hij kennelijk inmiddels overheen.
Saillant detail: het tijdstip van uitzending valt samen met Life & Cooking op RTL4. Kennelijk durft hij de concurrentie met zijn oud-collega’s wel aan. Inmiddels heeft Rudolphs opvolger aldaar, Vincent van Essen, na twee jaar het veld moeten ruimen en is vervangen door Robert Verweij.
The Taste of Life, elke zondag van 17.30-18.30 uur op Net 5. Deze zondag: Honolulu.