Na haar vrolijke lenteboek Lekker Hollands komt Yolanda van der Jagt dit najaar maar meteen met twee nieuwe boekjes op de markt. Een rode en een groene. Geen kookboeken, maar kookschriften, naar eigen zeggen het hoopvolle begin van een complete serie. Zelf houdt ze al sinds jaar en dag haar recepten bij in een schier uitdijende serie notitieboekjes, in het boek zelfs nog op een stapeltje afgebeeld, waardoor ze op het idee kwam.
Vandaag eerst maar eens het Kookschrift voor elke dag, de groene dus. Daarin staan – het woord zegt het al – de alledaagse gerechten centraal, dingen die je snel op tafel tovert. Maar omdat de boeken qua opzet sprekend op elkaar lijken, toch eerst even iets algemeens.
Kookboek als gebruiksvoorwerp
Beide boekjes hebben een aantal identieke hoofdstukken, soms met een enkele tekstaanpassing. Het voorwoord in beide boeken is bijvoorbeeld nagenoeg gelijk, met als subtiel verschillende slotzin ‘Maak van eten elke dag een feestje’ danwel ‘Maak van het leven een feestje’. In ‘Hoe werkt dit schriftje’ bepleit Yolanda dat een kookboek bij uitstek een gebruiksvoorwerp is. Helemaal mee eens! De vormgeving (papier met lijntjes, pagina’s met ‘Schrijf hier je eigen recept’) nodigt daar ook toe uit. Yolanda spoort de lezer nadrukkelijk aan om vooral zelf je eigen bevindingen, aanpassingen en suggesties bij de recepten te schrijven. Gek genoeg staat ergens in een hoekje dan wel weer de suggestie om kopietjes te maken als je liever niet in het boek wilt schrijven. Dan kun je namelijk het beduimelde (wel beschreven) kopietje in het boek erbij bewaren. Is hier een eigenwijze eindredacteur aan de gang geweest?
Eersteklas kwaliteit
Er is zelfs een hoofdstuk met een lijstje waar je kunt invullen wie wat niet of wel lust. Zo weten we nu dat ‘manski’ Krijn van rood vlees, rauwe uitjes en wisky houdt, maar Ingrid niet van schimmelkaas. Maar zonder gekheid, een waardevolle tip natuurlijk. Dat zouden al mijn vrienden en familie moeten, zodat ik tenminste nooit meer per ongeluk zuurkool krijg voorgeschoteld. Verder uitgebreid aandacht voor het fenomeen boodschappen doen. Yolanda houdt een warm pleidooi voor seizoensproducten, kraakvers, liefst biologisch, ambachtelijk gemaakt en altijd eersteklas kwaliteit. Want met goede ingrediënten wordt koken namelijk een stuk eenvoudiger. En nee daarvoor hoef je niet persé in foodmekka Amsterdam te wonen, dat doet Yolanda zelf namelijk ook niet.
Kippenbouillon
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken als groente, vis, gevogelte, vlees. Alleen het laatste hoofdstuk zuivel & zoet is een beetje onlogisch: daar vinden we venkelsalade naast chocodaatjes. Niet voor niets is haar motto ‘maak van eten elke dag een feestje’, want ook zelfgemaakte tapenade (laten we wel wezen: zó gepiept!) en zelfgetrokken kippenbouillon komen aan de orde. Leuk om dat in een kookboek voor elke dag tegen te komen, want juist bouillon trekken is iets waar de gemiddelde Nederlander ernstig voor terugdeinst. Maar Yolanda legt uit dat bouillon weliswaar uren moet trekken, maar dat het maakwerk niks voorstelt. En er kan van alles in, ook zo handig. Maar ook weer niet alles, ‘je bouillonpan is geen afvalbak’. Het boek staat vol met dit soort praktische, recht-toe-recht-aan opmerkingen.
Yolanda van der Jagt, Kookschrift voor elke dag, uitgeverij Mo’Media, € 14,95
Lees ook de recensie van Kookschrift voor feestdagen