Voor wie niet genoeg kan krijgen van chocoladeboeken heb ik nog een kookboek over brownies. Een heel kookboek over brownies? Is dat niet wat veel van het goede? Welnee! Een béétje chocoholic leeft juist op bij de gedachte aan 24 verschillende variaties op de good old brownie. Vooral dames schijnen vatbaar te wezen voor de aantrekkingskracht van chocola, hoewel ik sinds Harold McGee weet dat het wetenschappelijk niet bewezen is dat er verslavings-opwekkende middelen in chocolade zitten. ‘De enorme aantrekkingskracht van chocolade blijkt te schuilen in de zintuiglijke ervaring bij het eten ervan – niets meer en niets minder,’ concludeert hij. Over zintuiglijke ervaringen gesproken: Een goede brownie is zacht, kleverig en een tikje heavy.
Doodzonde
Niet te lang in de oven laten staan, want een droog uitgevallen brownie is een doodzonde. Laat je overigens niet verleiden door pakken kant-en-klaar browniedeeg in de supermarkt, die zijn vaak mierzoet en lang niet zo chocolade-achtig als wanneer je ze zelf maakt, want dan kun je tenminste echt goede chocola (minimaal 70% cacao) gebruiken. En ja, dat verschil proef je echt!
Met pindakaas?!
Terug naar het boek. Geen idee wie auteur Linda Collister is, maar ze heeft zich met overgave op haar taak gestort. Eerst natuurlijk het basisrecept met stap-voor-stapfoto’s. En dan geht’s richtig los: brownies met kersen, met cranberries, met gember en kaneel, met espresso, met pepermunt (brownie meets after eight!), met rum, met kokos. Ja, met wat al niet? Alleen die met pindakaas, mmm, dat weet ik zo net nog niet.
Fris-klef
En ik zou bijna de witte-chocolade-varianten vergeten, mijn persoonlijke favoriet is die met witte chocola en frambozen, zalig fris-klef. Je kunt zelfs brownie-ijs en ijstaart maken, en er staan ook nog zes sausrecepten in, van buterscotch tot chocoladefudge, die dik-zoete saus waar Amerikanen het patent op lijken te hebben.
Dit boek met meteen een plak echt goede chocola erbij lijkt me een fijn verjaardagscadeau!
Linda Collister, brownies, uitgeverij Becht, € 9,90