Dames in de keuken zijn wezenlijk anders dan mannen in de keuken. Geen gepoeha met Japanse zalmfileermessen, kaviaarlolly’s en moleculair stikstof, maar gewoon niet al te ingewikkelde recepten die je je vriendinnen danwel geliefde probleemloos kunt voorschotelen. Het vorige boek van Hoge hakken in de keuken was een dermate succes dat het tijd werd voor een deel twee. Bij de presentatie van het nieuwe boek, Nieuwe hoge hakken in de keuken, kreeg de directeur van uitgeverij Mo’Media de lachers op zijn hand door serieus ‘Never change a winning team’ te roepen, terwijl dat nu juist wél gebeurd is. Co-auteur Janneke Vreugdenhil van het vorige boek had geen tijd, dus werd Tal Maes ingevlogen.
Bien étonnées
Het kersverse auteursduo is dit keer bovendien te rade gegaan bij zes andere dames. Een voor de lezer zo op het oog volstrekt willekeurige keuze. Petra: ‘Het zijn personen die we zelf leuk vonden en die iets met eten hebben. En we wilden ook checken of het klopt dat vrouwen van makkelijk houden.’
De keuze viel uiteindelijk op Laetitia Griffith (politica), Rosita Steenbeek (schrijfster te Rome), Aaf Brandt Corstius (nrc.next-columnist), Yolanda van der Jagt (heeft zelf ook net weer 2 nieuwe boeken uit, waarover later meer) Selly van Erven Dorens (vrouw van Beau), en Isa Hoes (eh, ja, wat doet die eigenlijk? Behalve in alle mogelijke bladen staan?). Bien étonnées de se trouver ensemble, zullen we maar zeggen.
Eclectische mix
Het is een tikje eclectische mix geworden van eigen recepten van de auteurs met hier en daar een recept van de geïnterviewde dames. Zelfs de favoriete salade van Carry uit Sex in the City komt voorbij. Pas later had ik in de gaten dat er wel degelijk hoofdstukken zijn, zoals ‘Druk,druk, druk’, ‘Familiedineetjes’ en koken voor je geliefde. Maar is dat erg? Welnee. Er is niks mis met variatie. Of zoals de auteurs zelf zeggen: ‘Net zoals één paar schoenen per seizoen natuurlijk veel te weinig is, zo moet je elke keer wat anders eten. Anders gaat het leven maar vervelen.’
Bloemetjes
De vormgeving is wederom vrolijk met veel roze en bloemetjes en dit keer als extraatje zelfs een adressenlijst met schoenenwinkels. Ook wederom lekker ongecompliceerd taalgebruik. Zo is een ei pocheren helemaal niet moeilijk, welnee. Waar de auteurs dan wel met ontwapenende eerlijkheid aan toevoegen ‘Zolang het ei niet op de foto hoeft…’
Petra de Hamer en Tal Maes, Nieuwe hoge hakken in de keuken, uitgeverij Mo’Media, € 15,95